Επιτυχημένοι αλλά και ευτυχισμένοι - Δέκα μικρές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή μας

  • Δευτέρα, 9 Σεπτέμβριος 2019 11:44
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Τι κάνει έναν άνθρωπο επιτυχημένο και παράλληλα ευτυχισμένο; Οι μικρές αλλά πανίσχυρες συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν θεματικά προς το καλύτερο τη ζωή και την καριέρα.

Ποιος είναι λοιπόν ο ιερός δεκάλογος που έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει ή να κλέψει την ευτυχία, να χτίσει ή να γκρεμίσει καριέρες; Σύμφωνα με το Forbes δέκα μικρές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές τη προσωπική και επαγγελματική ζωή μας.

1. Η ζωή και η καριέρα σας θα βελτιωθεί εάν ξεκινήσετε να κάνετε διαλογισμό. Ο διαλογισμός «προπονεί» το μυαλό για να απελευθερωθεί από τις στρεσογόνες σκέψεις, μία από τις βασικότερες αιτίες κόπωσης. Όταν κάνετε διαλογισμό αυξάνετε τις δημιουργικές σας σκέψεις και βελτιώνετε τις γνωστικές σας λειτουργίες.

2. Αν υιοθετήσετε μία συμπεριφορά ευγνωμοσύνης θα «ξεκλειδώσετε» ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Η χρήση της λέξης ευχαριστώ – συνοδευόμενη από την αντίστοιχη συμπεριφορά- μας κάνει πιο φιλικούς και ελκυστικούς ενώ αυξάνει την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο μας.

3. Τα ισχυρά εσωτερικά κίνητρα είναι το βασικό συστατικό για την επιτυχία. Όταν είστε αυτο-παρακινούμενος είστε αυτομάτως πιο ανεξάρτητος από εξωγενείς παράγοντες ενώ έχετε μεγαλύτερη ευκολία στον εντοπισμό των δυνατών και των αδύναμων σημείων σας

4. Μην φοβάστε την αποτυχία. Ο φόβος της αποτυχίας στοιχειώνει πολλούς ανθρώπους καθηλώνοντας τους στην απραξία. Μόλις ξεπεράσετε αυτό το φόβο θα διαπιστώσετε πόσο πολύτιμα είναι τα λάθη. Όταν αντιμετωπίσετε την αποτυχία ως μία διαδικασία εκμάθησης, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

5. Να έχετε καθαρό όραμα για να πετύχετε! Μόνο έτσι θα μπορέσετε να απομακρύνετε τους παράγοντες που εμποδίζουν την πραγμάτωση του. Μόνο ένα όραμα μπορεί να μας οπλίσει με δύναμη για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε

6. Να έχετε ενεργή ακοή! Το να ακούτε τους άλλους με όλη τη σημασία της λέξης δεν βοηθά μονάχα στην αποφυγή παρεξηγήσεων αλλά στη διεύρυνση της βάσης δεδομένων σας. Ένα καλό αυτί, που εστιάζει στον άλλο, συμβάλλει στη οικοδόμηση πιο ουσιαστικών σχέσεων, μας κάνει πιο αρεστούς και αυξάνει την επιρροή μας στο εργασιακό και φιλικό περιβάλλον.

7. Η επένδυση στη φροντίδα του εαυτού μας έχει παράπλευρα οφέλη. Η φροντίδα του εαυτού, όπως υγιεινή διατροφή, η περιποίηση και η γυμναστική μειώνει το στρες, μας εξασφαλίζει μακροζωία και μας κάνει και πιο παραγωγικούς.

8. Να ασχολείστε με την αυτοεξέλιξη σας. Όσο επενδύουμε στην βελτίωση των δεξιοτήτων μας, στον εμπλουτισμό των γνώσεων μας, στη διεύρυνση των οριζόντων μας τόσο καλύτεροι γινόμαστε.

9. Η διατήρηση θετικών σχέσεων είναι οδηγός για μια καλή ζωή. Είναι γνωστό πως οι τοξικές σχέσεις βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία. Οι θετικές σχέσεις αντιθέτως μας παρέχουν ασφάλεια και στήριξη σε δύσκολες στιγμές δημιουργώντας μας αισθήματα αισιοδοξίας.

10. Η αποφυγή των συγκρίσεων οδηγεί στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και σε μεγαλύτερα επιτεύγματα. Είναι αναπόδραστο για τα ανθρώπινα όντα η σύγκριση με τους υπόλοιπους, είτε συνολικά είτε επιμέρους. Η αποφυγή όμως αυτής της συνήθειας οδηγεί στην αναγνώριση της μοναδικότητας μας και κατ’ επέκταση στην αξιοποίηση των ταλέντων μας.

economistas.gr