Με ποιους ανθρώπους θέλουμε να περνάμε το χρόνο μας όταν είμαστε χαρούμενοι

  • Κυριακή, 25 Αύγουστος 2019 10:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Όταν κάποιος αισθάνεται χαρούμενος, επιλέγει να επικοινωνήσει με αγνώστους και να κάνει νέες γνωριμίες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. 

Αντίθετα, όταν νιώθει θλίψη, είναι πιο πιθανό να προσεγγίσει φίλους, συγγενείς και συντρόφους.

Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά όντα και χρειάζονται να αλληλεπιδρούν για να αισθάνονται πλήρεις και να διατηρούν την ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, βρίσκουν την ευτυχία σε διαφορετικά είδηαλληλεπιδράσεων ανάλογα με το πόσο χαρούμενοι είναι.

Η απόσυρση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορούμε να αναζητήσουμε και πιο μοναχικές εμπειρίες, όταν αισθανόμαστε καλύτερα ψυχολογικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους -κυρίως από τη Γαλλία - για ένα μήνα. Σε τυχαίες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλεγχαν τους συμμετέχοντες, ρωτώντας τους πώς αισθάνονταν, τι έκαναν εκείνη τη δεδομένη στιγμή και με ποιον ήταν, αν δεν ήταν μόνοι.

Οι απαντήσεις έδωσαν στους ερευνητές στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες και τη διάθεση του κάθε ατόμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να δουν πώς ο χρόνος που περνούσε κάθε ένας με ένα δεδομένο άτομο επηρέαζε τα συναισθήματά του.

Στο πλαίσιο της ανώνυμης αλλά πολύ εκτενούς ανάλυσης, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη πόσο διασκεδαστική ή όχι ήταν κάθε δραστηριότητα που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και το αν έτειναν να είναι σε καλύτερη διάθεση κατά την έναρξη ή το τέλος της ημέρας.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονταν θλιμμένοι, έτειναν να περνούν χρόνο με τους φίλους και τους κοντινούς τους ανθρώπους. Ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους τους, τους έκανε να αισθάνονται καλύτερα, βελτιώνοντας τη διάθεσή τους.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, αναζητούσαν λιγότερο ευχάριστους τύπους κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, οι οποίες τελικά τους έκαναν να αισθάνονται χειρότερα. «Οι κοινωνικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες για την ευτυχία και η ευτυχία θεωρείται ότι ενθαρρύνει τις κοινωνικές σχέσεις», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: dailymail.co.uk