Οι γάμοι στον καιρό ... των μέσων δικτύωσης - Όλα φαντασμαγορικά και τα κόστη στα ύψη!

  • Πέμπτη, 22 Αύγουστος 2019 09:06
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, κυρίως το Instagram, έχουν φέρει μία νέα μόδα στους γάμους. Πολλοί χρήστες προσπαθούν να κάνουν όλο και πιο όμορφους γάμους ώστε να ανεβάσουν ωραίες φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το ούτως ή άλλως υψηλό κόστος μίας τελετής.

Σύμφωνα με έρευνα του Business Insider, το 28% των ζευγαριών σε ολόκληρο τον κόσμο δανείζονται για να ανταποκριθούν στα έξοδα του γάμου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέσο κόστος του γάμου ανέρχεται σε 38.700 δολάρια, με βάση τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το WeddingWire σε έρευνα για το 2019 και με βάση τα δεδομένα από 18.000 τελετές που έγιναν την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, και στη χώρα μας το κόστος ενός γάμου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και μπορεί να συγκριθεί με τα αμερικανικά δεδομένα.

· Γραφειοκρατικά έξοδα. Τα χαρτιά του γάμου είναι μάλλον το χαμηλότερο κόστος σε μία τελετή, καθώς το κόστος από το παράβολο δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ωστόσο η γραφειοκρατία μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για μερικές ημέρες.

· Κόστος μυστηρίου, αν κάνετε θρησκευτικό γάμο. Θεωρητικά δεν κοστίζει τίποτα, όμως οι ιερείς καθορίζουν από πριν κάποια τιμή για τη λειτουργία της εκκλησίας και την καθαριότητα. Κυμαίνεται περίπου στα 100 ευρώ και παραδοσιακά είναι ευθύνη του κουμπάρου.

· Δεξίωση: το κόστος εξαρτάται φυσικά από δύο παράγοντες, το μέρος και τον αριθμό των ατόμων. Κάποιο συνοικιακό εστιατόριο της πόλης κοστίζει πιο φθηνά, ενώ αίθουσα δεξιώσεων κυμαίνεται από τα 20 ευρώ το άτομο και ένα κτήμα γάμου με catering ξεπερνά τα 35 ευρώ το άτομο συν το κρασί.

· Τούρτα γάμου. Στοιχίζει τουλάχιστον 300 ευρώ, αλλά φυσικά εξαρτάται από το μέγεθός της.

· Μουσική: Μία ζωντανή ορχήστρα στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ, ενώ για έναν DJ να υπολογίζετε 300 με 400 ευρώ.

· Ανθοστολισμός. Παραδοσιακά ο γαμπρός πληρώνει για την ανθοδέσμη της νύφης, η οποία κοστίζει από 60 έως 90 ευρώ. Ο κουμπάρος πληρώνει για το στολισμό της εκκλησίας και των λαμπάδων που κοστίζουν από 300 έως 1.500 ευρώ.

· Το σετ δίσκου και τα στέφανα τα αγοράζει επίσης ο κουμπάρος. Το σετ δίσκου στοιχίζει από 150 έως 300 ευρώ και τα στέφανα από 40 έως και 300 ευρώ.

· Κοστούμι και νυφικό. Εδώ είναι καλύτερα να μη γίνει υπολογισμός, καθώς το κόστος κυμαίνεται σημαντικά αναλόγως με τον οίκο, τα υφάσματα, αλλά και το αν θα αγοράσει το ζευγάρι τα ρούχα που θα φορέσει ή αν θα τα νοικιάσει.

· Περιποίηση της νύφης. Το νυφικό μακιγιάζ κυμαίνεται από 150 έως 500 ευρώ, το ίδιο και το νυφικό χτένισμα. Μανικιούρ και πεντικιούρ θα στοιχίσουν από 25 έως 45 ευρώ.

· Φωτογραφίες και βίντεο. Υπάρχουν διάφορα πακέτα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε σε ένα στούντιο, που συνδυάζουν ψηφιακή φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση με μοντάζ και επεξεργασία, άλμπουμ, κορνίζες, DVD και φωτογραφίες, από 500 ευρώ.

· Προσκλητήρια από 0,2 έως 5 ευρώ το ένα και οι μπομπονιέρες από ένα ευρώ η μία έως και πέντε.

· Βέρες. Μπορεί να βρείτε απλές βέρες από 100 ευρώ, αλλά και πιο εντυπωσιακές με τιμές που φτάνουν τα 5.000 ευρώ ανάλογα με το υλικό κατασκευής, το μέγεθος και το είδος του πολύτιμου λίθου.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσετε το δώρο του κουμπάρου, αλλά και κάποια εξτρά έξοδα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα το κόστος φιλοξενίας καλεσμένων που θα έρθουν από μακριά.

Ανεξάρτητα από τα χρήματα που διαθέτουν οι μελλόνυμφοι για  το γάμο τους, είναι πολύ εύκολο να υπερβούν τον προϋπολογισμό τους κατά πολύ, αν πέσουν στην παγίδα του εντυπωσιασμού για τις φωτογραφίες στο Instagram και το Facebook.

economistas.gr