Καλαμάρια γεμιστά με λαχανικά και φέτα

  • Τρίτη, 20 Αύγουστος 2019 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Τα γεμιστά καλαμάρια είναι από τα αγαπημένα φαγάκια του ελληνικού τραπεζιού. Εδώ τα γεμίζουμε με καλοκαιρινά λαχανικά και φέτα.

Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:1:20′ Έτοιμο σε:1:40

του Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά
6 μεγάλα καλαμάρια
2 μέτρια κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 πιπεριά κόκκινη
1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
150γρ. τυρί φέτα
1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τα εντόσθιά τους κόβοντας τα πλοκάμια. Αφαιρείτε το ράμφος που είναι στο στόμα τους και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Πλένετε τα λαχανικά σας (κολοκυθάκια, μελιτζάνα και κόκκινη πιπεριά) και τα κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. Σβήνετε με το λευκό κρασί, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν σε σιγανή φωτιά.

Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει το μίγμα. Το αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε μέσα τη φέτα τριμμένη σε μικρά κομματάκια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τα καλαμαράκια στο χέρι και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού τα γεμίζετε με το μίγμα λαχανικών και φέτας. Τα πιέζετε ελαφρά για να πάρουν μπόλικη γέμιση και πιάνετε την άκρη του καλαμαριού με μια οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετείτε σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνετε τα καλαμαράκια με όσο υλικό περίσσεψε από το τηγάνι με τη γέμιση.

Προσθέτετε και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, καλύπτετε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Βγάζετε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμα μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στο ταψάκι. Σερβίρετε τα καλαμαράκια ζεστά και τα συνοδεύετε μ’ ένα λευκό αρωματικό κρασί

olivemagazine.gr