Γιατί το παιδί θέλει πάντα μαζί του το ίδιο αρκουδάκι;

  • Πέμπτη, 15 Αύγουστος 2019 10:38
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Τι μπορείτε να κάνετε για να αφήσει για λίγο το αγαπημένο του αντικείμενο στην άκρη

Αν το παιδί σας δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή ένα κουβερτάκι που έχει από όταν γεννήθηκε, είναι πιθανό μια μέρα να πιάσετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται αν είναι φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να το προσθέσετε στη λίστα με τις ανησυχίες σας. Περίπου το 70% των παιδιών που μεγαλώνουν στη Δύση αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι σταματούν να μοιράζονται το δωμάτιο των γονιών τους από μικρή ηλικία. Αυτή η… συντροφιά ακολουθεί τα περισσότερα πιτσιρίκια ήδη πριν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, κορυφώνεται λίγο πριν κλείσουν τα δύο έτη και συνήθως αρχίζει να υποχωρεί μεταξύ της ηλικίας των δύο με πέντε ετών.

Σε τι το βοηθάει;

Αυτό το αντικείμενο λειτουργεί σαν μία σταθερά που του προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται για να εξερευνήσει τον κόσμο. Παράλληλα, η παρουσία του καθησυχάζει τους παιδικούς φόβους.

Πρέπει να ανησυχήσω;

Όχι, εκτός αν το παιδί παραμένει προσκολλημένο στο συγκεκριμένο αντικείμενο και αρνείται να παίξει με τα υπόλοιπα παιχνίδια του ή με άλλα παιδάκια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε τυχόν βαθύτερα αίτια, όπως μια στρεσογόνο κατάσταση στο σπίτι ή κάποιο πρόβλημα με τον παιδικό σταθμό.

Τι μπορώ να κάνω για να το αφήνει και λίγο στην άκρη;

Μην πειράζετε το παιδί για να το κάνετε να το εγκαταλείψει: Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του μειώσετε την αυτοπεποίθηση και να το κάνετε επιφυλακτικό απέναντί σας.
Τοποθετήστε κάποια όρια: Για παράδειγμα πείτε του ότι μπορεί να το περιφέρει μέσα στο σπίτι, αλλά δεν μπορεί να το πάρει μαζί του στην παιδική χαρά γιατί τότε ενδέχεται να το λερώσει ή να το χάσει.
Αναθέστε του έναν ρόλο: Ζητήστε του να βρει ένα σημείο στο σπίτι όπου το αρκουδάκι ή η κουβέρτα του «θα πέφτει για ύπνο» την ώρα που λείπει από το σπίτι.
Προμηθευτείτε ένα δεύτερο: Όχι μόνο θα αποφύγετε τον νηπιακό πανικό σε περίπτωση που το αρκουδάκι… δεν έχει καλό τέλος, αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να τα ανταλλάσσετε διακριτικά ώστε να μπορείτε να τα πλένετε.
Προσφέρετε εναλλακτικές: Όσο περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα έχει την ευκαιρία να κάνει, τόσο συχνότερα θα το ξεχνάει.
Αγκαλιάστε το: Η φροντίδα και τα χάδια σας θα του προσφέρουν την παρηγοριά που αναζητά, μειώνοντας σταδιακά την ανάγκη του για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

imommy.gr