Η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου γίνεται ταινία

Η Tanweer Productions και ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής («Ακίνητο Ποτάμι», «Σύμπτωμα», «Μέσα στο Δάσος», «Το Όνειρο του Σκύλου», «Polaroid») ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Ευτυχία», της μεγαλύτερης ελληνικής παραγωγής του 2019.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Τον ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου ερμηνεύει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και, στη νεαρότερη ηλικία της στιχουργού, η Κάτια Γκουλιώνη -βραβείο γυναικείας ερμηνείας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη», «Ακίνητο Ποτάμι», «Σύμπτωμα».

Πασίγνωστα κομμάτια όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια της Παπαγιαννοπούλου.

Αντισυμβατική, δυναμική, ασυμβίβαστη, ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, όπως ακριβώς και οι στίχοι της, μια γυναίκα που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στο σπουδαίο λαϊκό τραγούδι.

Ένα κορίτσι μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Και την έζησε. Έγραφε ακατάπαυστα και παντού, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και το θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο

 

H ταινία «Ευτυχία» διηγείται επί της μεγάλης οθόνης τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας γυναίκας εμπνευσμένης, και την ίδια στιγμή βυθισμένης στα πάθη και τις αδυναμίες της. Στο πλευρό της, οι κοντινοί της άνθρωποι, η μητέρα της Μαριόγκα, οι δύο κόρες της, Μαίρη και Καίτη, ο δεύτερος σύζυγός της, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, και ο επιστήθιος φίλος της Λουκάς, χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί την καλλιτεχνική της διάνοια με την ανορθόδοξη -για την εποχή- προσωπικότητα και ζωή της. Δίπλα στις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη, στην ταινία «Ευτυχία» πρωταγωνιστούν η Ντίνα Μιχαηλίδου στον ρόλο της Μαριόγκας- μητέρας της Ευτυχίας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον ρόλο του δεύτερου συζύγου της, Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, ο τιμημένος με βραβείο Χορν Θάνος Τοκάκης, ο Παύλος Ορκόπουλος στον ρόλο του Κώστα Νικολαΐδη -πρώτου συζύγου της Ευτυχίας, οι Ευαγγελία Συριοπούλου και Λίλα Μπακλέση, που υποδύονται τις δυο κόρες της Ευτυχίας, Μαίρη και Καίτη, και η Ευγενία Σαμαρά στον ρόλο της εγγονής της, Ρέας.

Μαζί τους ένα επιτελείο αναγνωρισμένων ηθοποιών, όπως ο Αντώνης Λουδάρος στον ρόλο του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κρατερός Κατσούλης στον ρόλο του Μανώλη Χιώτη, η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου, η Χρύσα Ρώπα ως Σωτηρία Μπέλλου, ο τραγουδοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου στον ρόλο του Αλεξίου και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς ως κονφερασιέ. Σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή, το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Κατερίνα Μπέη. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Διονύσης Σαμιώτης με εκτελεστές παραγωγής τους Γιώργο Κυριάκο και Κώστα Λαμπρόπουλο. Την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Γιάννης Δρακουλαράκος στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Λάμπης Χαραλαμπίδης στο μοντάζ, οι Μιχάλης Σαμιώτης και Γιάννης Παπαδόπουλος στην καλλιτεχνική διεύθυνση, η Ιουλία Σταυρίδου στα κοστούμια, η Δήμητρα Γιατράκου στο μακιγιάζ, ενώ τη μουσική της ταινίας έχει αναλάβει ο Μίνως Μάτσας.

H ταινία «Ευτυχία», παραγωγή της Tanweer Productions, με συμπαραγωγό την Viewmaster Films, η οποία έχει αναλάβει και την εκτέλεση παραγωγής, θα προβάλλεται στις σκοτεινές αίθουσες από τις 19 Δεκεμβρίου.