Συνταγή για στριφτή πατατόπιτα με δυόσμο

  • Κυριακή, 11 Αύγουστος 2019 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Αν είστε λάτρης της πατάτας και επειδή σαφέστατα είστε λάτρης μιας καλοφτιαγμένης πίτας, αυτή η συνταγή σας αφορά.


Μπορεί η συνηθισμένη γέμιση για μια κλασική πίτα να είναι τυρί και σπανάκι, όμως η ελληνική παράδοση και οι μαγειρικές εμπνεύσεις δεν έχουν περιορισμούς. Στη συνταγή αυτή με πατάτα, τυρί και δυόσμο σας συστήνουμε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο σπιτικό φύλλο. Για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αν δεν δοκιμάσετε να ανοίξετε φύλλο δεν θα καταλάβετε ποτέ αν μπορείτε να το καταφέρετε και δεύτερο γιατί η στριφτή πίτα είναι ιδανική για αρχάριους.

Με άλλα λόγια, ακόμη και μικρό να σας βγει το φύλλο, ακόμη και αν τρυπήσει μπορείτε να τελειώστε με επιτυχία την πίτα. Αν πάλι πιστεύετε πως δεν ήρθε η ώρα ακόμη για πειραματισμούς, τότε προμηθευτείτε ωραίο και τραγανό φύλλο από το σούπερ μάρκετ. 

 

Υλικά για 1 πίτα σε ταψάκι 30εκ.
Για το φύλλο: 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/4 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι λευκό
Αλάτι
Για τη γέμιση: 1 κιλό πατάτες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα δυόσμου
100 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
1/2 ποτήρι γάλα
1 αυγό
Πιπέρι
Πριν το ψήσιμο: 1/2 ποτήρι γάλα και 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα και προσθέτουμε το λάδι. Ρίχνουμε λίγο, λίγο το νερό και ζυμώνουμε να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Βάζουμε όσο πάρει (ίσως χρειαστεί να μην το προσθέσεις όλο) χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 30′ λεπτά. Ιδανικά καλό είναι να αφήσουμε τη ζύμη να σταθεί στο ψυγείο από βραδύς
Στο μεταξύ βράζουμε τις πατάτες καλά. Λιώνουμε σε μια λεκάνη με ένα πιρούνι. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουν πουρές, θα δίνει ωραία αίσθηση στη γεύση αν μείνουν και κομματάκια.
Προσθέτουμε στην πατάτα, αφού κρυώσει ελαφρά, τα τυριά, τον δυόσμο, το γάλα και σπάμε το αυγό. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Ανοίγουμε τα φύλλα με έναν ξύλινο πλάστη. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και βάζουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μπάλας του τένις. Ανοίγουμε με τον πλάστη, περιστρέφοντάς το ώστε να παραμένει σε στρογγυλό σχήμα. Μην ξεχνάτε να αλευρώνετε τακτικά το φύλλο ώστε να μην κολλάει. Τυλίξτε τη μία άκρη στον πλάστη και κυλήστε τον πιέζοντας από το κέντρο προς τα άκρα ώστε να λεπτύνει ομοιόμορφα το φύλλο. Κάντε το ίδιο κυκλικά περιστρέφοντας το φύλλο ώστε να ανοίξει προς όλες τις πλευρές του ομοιόμορφα.
Κόψτε το φύλλο στη μέση και απλώστε σε απόσταση δύο-τριών δακτύλων από την κομμένη μεριά τη γέμιση κατά μήκος του φύλλου. Τυλίξτε τη γέμιση μέσα στο φύλλο να πάρετε ένα ωραίο μπαστουνάκι. Κάνετε το ίδιο με το άλλο μισό.
Αλείψτε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώστε το πρώτο μπαστουνάκι από το κέντρο προς τα έξω. Κάντε το ίδιο με όλα τα φύλλα και τη γέμιση, ώσπου να τελειώστε τα υλικά σας.
Πριν βάλετε την πίτα στο ταψί ανακατέψτε καλά το γάλα με το ελαιόλαδο και περιχύστε την πίτα. Αυτό είναι και το μυστικό για να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Ψήστε την πίτα στους 180oC για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να πάρει ωραίο, ξανθό χρώμα το φύλλο. Τσεκάρετε αν έχει ροδίσει και από κάτω και βγάλτε από τον φούρνο.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/gastronomie/syntagi-gia-strifti-patatopita-me-dyosmo