Ακονίστε τη μνήμη σας: Τέσσερις τρόποι για να θυμάστε όλα όσα μαθαίνετε

  • Κυριακή, 11 Αύγουστος 2019 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Εαν έχετε πρόβλημα στο να θυμάστε καινούργιες πληροφορίες ή να αποστηθίζετε πράγματα που μόλις μάθατε, τότε αυτά τα έξυπνα κόλπα θα σας βοηθήσουν να μη σας διαφύγει ποτέ τίποτα ξανά.

Ο Χένρι Ρόντιγκερ και ο Μαρκ Μακ Ντάνιελ, ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και οι συνεργάτες τους παρουσίασαν το βιβλίο «Make It Stick: The Science Of Successful Learning» στο οποίο εξηγούν η μελέτη είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μείγμα θεωρίας, γνώσης και διαίσθησης.»

Ακολουθούν οι στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να συγκρατείτε τις νέες πληροφορίες.

Αναγκάστε τον εαυτό σας να ανακαλέσει
Το λιγότερο διασκεδαστικό μέρος της αποτελεσματικής μάθησης είναι ότι είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι όταν μαθαίνει κάτι που είναι δύσκολο, κάνεις την καλύτερη εκμάθηση, με τον ίδιο τρόπο που σηκώνεις ένα βάρος στο όριο των δυνατοτήτων σου και σε κάνει δυνατότερο. Είναι απλό, αν και δεν είναι εύκολο, να επωφεληθείτε από αυτό: αναγκάσει τον εαυτό σας να ανακαλέσει ένα γεγονός.

Μην πέσετε στην παγίδα της ευχέρειας
Όταν διαβάζετε κάτι εύκολο, αυτό που βιώνετε είναι ευχέρεια. Ωστόσο αυτή η υπερβολική άνεση μόνο κακό κάνει. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι είστε στο αεροδρόμιο και προσπαθείτε να θυμηθείτε σε ποια πύλη είναι η πτήση σας. Κοιτάτε τις οθόνες – είναι η B44. Θα σκεφτείτε μέσα σας «Β44, αυτό είναι εύκολο». Στη συνέχεια θα κάνετε κάτι άλλο και θα ξεχάσετε τον αριθμό αμέσως. Η εναλλακτική λύση: Διαβάσετε τον αριθμό της πύλης. Στη συνέχεια κοιτάξτε μακριά από την οθόνη και ρωτήστε τον εαυτό σας, «ποια είναι η πύλη;» Εάν μπορείτε να θυμηθείτε τον αριθμό της σημαίνει ότι την αποστηθίσατε.

Συνδέστε τις νέες γνώσεις με παλιές
Οπως εξηγούν οι συγγραφείς: «η ισχυρότερη κατανόηση της νέας μάθησης θα είναι και οι περισσότερες συνδέσεις που δημιουργείτε και θα σας βοηθήσουν να τα θυμάστε αργότερα.» Μία χρήσιμη λύση είναι να εφαρμόζετε στην πράξη τις θεωρίες που μαθαίνετε. Για παράδειγμα Εάν έχετε μόλις μάθει την κλίση σε έμμετρο λόγο, μπορείτε να διαβάσετε ποιήματα που παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Αν έχετε μόλις κατανοήσει τη μεταφορά θερμότητας, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον τρόπο που ένα ζεστό φλιτζάνι κακάο ζεσταίνει τα χέρια σας στον κρύο χειμώνα.

Προβληματιστείτε
Οταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να σκεφτούν, βιώνουν μια ώθηση στην αυτο-αποτελεσματικότητα. Αισθάνονται πιο σίγουροι ότι μπορούν να πετύχουν πράγματα. Ετσι, βάζουν περισσότερη προσπάθεια σε ότι κάνουν και μαθαίνουν.