Χρόνιος πόνος: Ποιο σημείο του σώματος κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπισή του

  • Σάββατο, 10 Αύγουστος 2019 18:54
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η ινομυαλγία επηρεάζει περίπου το 2-4% του πληθυσμού και δεν έχει μια συγκεκριμένη θεραπεία. Η αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και εξαρτάται από το είδος των συμπτωμάτων που παρουσιάζει κάθε ασθενής ξεχωριστά. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν κούραση, διαταραχές στον ύπνο και γνωστικές δυσλειτουργίες, ωστόσο η πάθηση χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τον εκτεταμένο χρόνιο πόνο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pain, μια ερευνητική ομάδα από το Μόντρεαλ έδειξε για πρώτη φορά ότι στους ανθρώπους με ινομυαλγία υπάρχουν τροποποιήσεις στα βακτήρια της γαστρεντερικής οδού. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν περίπου 20 διαφορετικά είδη βακτηρίων σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες στο μικροβίωμα των 156 συμμετεχόντων στη μελέτη οι οποίοι έπασχαν από την ασθένεια, σε σχέση με την υγιή ομάδα ελέγχου.

Μεγαλύτερη παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων
«Χρησιμοποιήσαμε διάφορες τεχνικές, ακόμα και Τεχνητή Νοημοσύνη, για να επιβεβαιώσουμε ότι οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στο μικροβίωμα των πασχόντων από ινομυαλγία δεν οφείλονταν σε άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή, η φυσική δραστηριότητα και η ηλικία που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το μικροβίωμα», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Amir Minerbi από τη Μονάδα Διαχείρισης Πόνου Alan Edwards του Ιατρικού Κέντρο του Πανεπιστημίου McGill (MUHC).

«Διαπιστώσαμε ότι η ινομυαλγία και τα συμπτώματά της συμβάλλουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα στις αλλαγές που υπάρχουν στο μικροβίωμα των πασχόντων. Είδαμε, επίσης, ότι η ένταση των συμπτωμάτων σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη παρουσία ή μια πιο έντονη απουσία συγκεκριμένων βακτηρίων, κάτι το οποίο δεν είχε αναφερθεί ποτέ ξανά», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Είναι τα βακτήρια απλώς δείκτες της ασθένειας;
Στο σημείο αυτό δεν είναι ακόμα σαφές αν οι αλλαγές στα εντερικά βακτήρια που παρατηρούνται στους ασθενείς με ινομυαλγία είναι απλώς δείκτες της ασθένειας ή αν παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της. Επειδή η ασθένεια περιλαμβάνει μια ποικιλία συμπτωμάτων κι όχι απλώς πόνο, το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι να ανακαλύψει αν υπάρχουν παρόμοιες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα και σε άλλες παθήσεις χρόνιου πόνου, όπως ο πόνος στη μέση, ο πονοκέφαλος και ο νευροπαθητικός πόνος.

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να ανακαλύψουν αν τα βακτήρια διαδραματίζουν αιτιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του πόνου και της ινομυαλγίας και αν η παρουσία τους θα μπορούσε, τελικά, να συμβάλει στην εύρεση κάποιας θεραπείας, όπως επίσης και στην επιτάχυνση της διάγνωσης.

Επιβεβαίωση της διάγνωσης και εύρεση θεραπείας
Η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια που είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν έως 4 και 5 χρόνια για να λάβουν μια οριστική διάγνωση κι αυτό είναι κάτι που θέλουν να αλλάξουν οι επιστήμονες με την έρευνά τους αυτή.

«Αναλύσαμε μεγάλο όγκο δεδομένων, για να αναγνωρίσουμε 19 είδη βακτηρίων που ήταν είτε αυξημένα είτε μειωμένα στα άτομα με ινομυαλγία. Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, ο υπολογιστής κατάφερε να διαγνώσει την ασθένεια με ακρίβεια 87%, βασιζόμενος μόνο στη σύνθεση του μικροβιώματος. Χτίζοντας αυτή την πρώτη ανακάλυψη με στοιχεία από περαιτέρω έρευνες, ελπίζουμε να βελτιώσουμε το ποσοστό ακρίβειας, δημιουργώντας πιθανόν το βήμα αλλαγής για τη διάγνωση της ασθένειας», τονίζει ο Emmanuel Gonzalez, από το Καναδικό Κέντρο Υπολογιστικής Γενομικής και το Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου McGill.

ygeiamou.gr