Σε ποια ηλικία οι γυναίκες αποκτούν αυτοπεποίθηση στη δουλειά

  • Τρίτη, 6 Αύγουστος 2019 18:55
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Εχουν πραγματικά οι γυναίκες λιγότερη αυτοπεποίθηση από τους άνδρες στη δουλειά; Νέα έρευνα λέει, ναι, ειδικά στην αρχή της καριέρας τους. 

Η εταιρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Jack Zenger και τον Joseph Folkman δείχνει ότι η μεγαλύτερη διαφορά στην αυτοπεποίθηση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων καταγράφεται στην ηλικία των 25 ετών. 

Αυτό το χάσμα αυτοπεποίθησης φαίνεται ότι εξαφανίζεται από την ηλικία των 40 ετών, όταν οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πάνω κάτω τα ίδια ποσοστά αυτοπεποίθησης. Στη συνέχεια, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, οι γυναίκες αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους άνδρες. 

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι νέες γυναίκες εργαζόμενες είναι πιο ικανές από ό, τι οι ίδιες πιστεύουν, ενώ οι άντρες έχουν υπερβολική πίστη στις ικανότητές τους και υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες βεβαιώνονται για τις ικανότητές τους - ειδικά ως ηγέτες - επειδή τείνουν να ξεπερνούν τους άνδρες συναδέλφους τους. 

Ωστόσο, οι συγγραφείς της εν λόγω έκθεσης προσεκτικά υπογραμμίζουν ότι τα συμπεράσματά τους έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση για την αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Ενώ μερικές μελέτες αναφέρουν ότι το χάσμα αυτοπεποίθησης μεταξύ των δύο φύλων στην αρχή της καριέρας είναι μύθος και ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση όταν κατέχουν υψηλότερες θέσεις, η έρευνα του Zenger και του Folkman αναφέρει ότι δεν είναι αυτό το θέμα. Αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι τις νεαρές εργαζόμενες τις κρατά πίσω η κοινωνική αντίληψη ότι δεν είναι αρκετά καλές ενώ τις μεγαλύτερες τις κρατά πίσω το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση. 

economistas.gr