Ξεκινά το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Κρήτη

  • Παρασκευή, 2 Αύγουστος 2019 11:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα διεξαχθεί από το ερχόμενο Σάββατο 3 έως τις 10 Αυγούστου στην Ιεράπετρα σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Πραγματοποιείται από τον Αύγουστο του 2014 ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Η τελετή έναρξης και λήξης γίνεται στην παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας. Οι προβολές ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν από τις 4 ως τις 10 Αυγούστου στην Ιεράπετρα (Τζαμί της Ιεράπετρας) με ταυτόχρονες προβολές, σε πολλές πόλεις της Κρήτης και του ν. Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου, Καβούσι, Παχειά Άμμος, Μύρτος, Άγιος Ιωάννης).

Μόλις κλείσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Κρήτη, στην Αθήνα, καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα ανοίξει τα πανιά του, όπως κάθε χρόνο και θα προβληθεί σε πολλές Χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα  με  θέμα «Έρευνα και Καινοτομία».

Η  ενότητα αυτή  υλοποιείται  στο πλαίσιο  του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που ασχολείται  με  την εκπαίδευση  και  την απασχόληση.

Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Έρευνα και Καινοτομία» είναι ελεύθερη στο κοινό και υπάρχει πρόσβαση για ανθρώπους με αναπηρία (ΑΜεΑ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως επιμορφωτικά και ενημερωτικά σεμινάρια(masterclasses) καθώς επίσης και καλλιτεχνικές δράσεις.  Μια άλλη εξίσου καινοτόμα συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί φέτος,  είναι η προβολή και ανάδειξη τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Στην τελετή έναρξης θα υπάρξουν εκθέματα με τοπικά προϊόντα και γεύσεις από την Κρητική διατροφή.

Φέτος το καλοκαίρι, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ η συμμετοχή των Κινέζων πολιτιστικών πρεσβευτών θα είναι διπλάσια καθώς θα παρευρεθούν 30 πολιτιστικοί πρεσβευτές. Μετά το πάντρεμα της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, ήρθε η σειρά του Ισραήλ να ανοίξει τις πόρτες του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ με τον καθηγητή ανθρωπολογίας και διατροφής του Πανεπιστημίου BenGurion του Ισραήλ, ο οποίος θα προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του στο φεστιβάλ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και του Ισραήλ.