Πέντε πράγματα που καταλαβαίνει ο άλλος για την προσωπικότητά μας ... με την πρώτη ματιά

  • Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2019 09:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

H πρώτη εντύπωση είναι πάντα πολύ σημαντική, γι΄αυτό και πολλοί δείχνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους όταν συναντούν κάποιον για πρώτη φορά.

Οταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο για πρώτη φορά θέλουμε -όπως είναι φυσικό- να του κάνουμε καλή εντύπωση.

Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να τον εντυπωσιάσουμε και να μας συμπαθήσει.

ADVERTISING
 

Καμιά φορά μάλιστα λένε ότι η πρώτη εντύπωση που έχει κάποιος για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει είναι συνήθως η πιο σωστή. 

Οι άνθρωποι κάνουν υποθέσεις σχετικά με την προσωπικότητά μας με βάση μια γρήγορη ματιά στα ρούχα που φοράμε και την γενική μας εμφάνιση. Μάλιστα έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί κάποιος να καταλάβει αν είμαστε επιθετικοί σαν χαρακτήρες από το σχήμα του προσώπου μας. 

Αξίζει να σημειωθεί πώς ψυχολόγος του Χάρβαρντ έχει τονίσει ότι οι άνθρωποι σκέφτονται μόνο δύο πράγματα όταν γνωρίζουν για κάποιον πρώτη φορά. Πρώτον αν μπορούν να τον εμπιστευτούν και δεύτερον αν εμπνέει σεβασμό.  

Πέρα όμως από αυτό, όταν κάποιος μάς γνωρίζει για πρώτη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών λεπτών σχηματίζει εντύπωση για 5 σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.

Ας δούμε ποια είναι αυτά: 

1. Επιθετική προσωπικότητα από το σχήμα του προσώπου μας.

Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι άνδρες έχουν έντονα ζυγωματικά έχουν περισσότερη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη συνδέεται άμεσα και με επιθετικότητα, επαναστατικές τάσεις και πάθος για εξουσία. Επίσης ανάλογα με το ποιες ρυτίδες προσώπου είναι πιο εμφανείς, δείχνει αν είστε χαρούμενος και ήρεμος άνθρωπος ή έντονος χαρακτήρας και οξύθυμος. Οσοι έχουν οβάλ πρόσωπο τείνουν να είναι πολύ σωστοί και τυπικοί στη συμπεριφορά τους, σε αντίθεση με ένα τετράγωνο πρόσωπο που δείχνει ότι το άτομο αυτό είναι επιθετικό, φιλόδοξο και αυταρχικό.

2. Κοινωνικό στάτους και επιτυχία ανάλογα με τα ρούχα που φοράμε

Οσο πιο ακριβή και πολυτελής είναι η εμφάνισή μας, τόσο υψηλότερο κοινωνικό στάτους δείχνουμε ότι έχουμε σε τρίτους που μας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Ερευνες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που φορούν ωραία κοστούμια εκπέμπουν έναν αέρα επιτυχίας και αυτοπεποίθησης. Οσο για τις γυναίκες, είναι πάντα περιποιημένες αλλά ποτέ υπερβολικές.

3. Εντονη προσωπικότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες χωρίς μαλλιά ή με πολύ κοντά μαλλιά θεωρούνται πιο κυρίαρχοι σαν προσωπικότητες από αυτούς με μαλλιά. 

4. Εμπιστοσύνη 

Από τις πρώτες ερωτήσεις που αυτόματα κάνουμε στον εαυτό μας όταν γνωρίζουμε κάποιον είναι: «Μπορώ να τον εμπιστευθώ;». Αν στα πρώτα λεπτά της συζήτησης είμαστε ειλικρινείς και ευθείς με τον συνομιλητή μας, τότε σίγουρα θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Σε γενικές γραμμές, η απόφαση για το αν θα ας εμπιστευθεί κάποιος λαμβάνεται μέσα στα πρώτα λεπτά που θα μας γνωρίσει.

5. Ευφυΐα

Αν κοιτάμε τον άλλον στα μάτια όταν του μιλάμε, τότε αυτό ειναι δείγμα ευφυΐας. Ερευνες επίσης έδειξαν ότι τα άτομα με γαλάζια μάτια είναι πιο ευφυή από τα άτομα με μάτια άλλου χρώματος και ότι τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σπουδές και σε ζητήματα στρατηγικής. Τέλος, οι αριστερόχειρες λόγω διαφορετικής διάπλασης του εγκεφάλου έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, στην επίλυση προβλημάτων και καλύτερο λεξιλόγιο.

bovary.gr