Η Μαρία Πενταγιώτισσα σήμερα στο Ηράκλειο

Ένα από τα πιο αστεία έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, η εμβληματική «Μαρία Πενταγιώτισσα», που έγραψε ο Μποστ το 1982, ακολουθώντας τον προσφιλή του 15σύλλαβο, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα στις 9.30 το βράδυ, στο Κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ηράκλειο- Καλοκαίρι 2019». Μια παρωδία ηθών εμπνευσμένη από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα, πραγματικό πρόσωπο από τους Πενταγιούς Φωκίδας υπήρξε το αντικείμενο του πόθου για πολλούς επίδοξους εραστές που δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ δείχνει να ήταν από τις πρώτες φεμινίστριες.

Μέσω της ιστορίας της θρυλικής Μαρίας, ο Μποστ σαρκάζει τους θεσμούς αμφιβάλλοντας για αυτούς. Με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών παρουσιάζουμε μια παράσταση που με άφθονο γέλιο, μουσική που βασίζεται στην παράδοση και σκηνικά και κοστούμια που ανατρέχουν στον Τσαρούχη και στον Μόραλη θα χαρίσει στο κοινό “ψυχαγωγία” με την πραγματική έννοια του όρου!

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

Ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, σκιτσογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος - δημιούργησε ένα μοναδικό έργο που τα έχει όλα: χιούμορ, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους.

Στο ρόλο της “Πενταγιώτισσας” ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Αργύρης Αγγέλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δανάη Μπάρκα,Γιώργος Δεπάστας, Aχιλλέας Σκεύης, Απόστολος Καμιτσάκης.

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης.

Κοστούμια: Βάνα Γιαννουλα.

Σκηνικά: Αρβανίτης Γιάννης.

Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Εισιτήρια: (Γενική είσοδος: 18 ευρώ), (Προπώληση-Φοιτητικά-Μαθητικά-Άνω των 65: 15 ευρώ), (Ανέργων με κάρτα: 12 ευρώ)