Το Χάρβαρντ τιμά τον Γιάννη Σμαραγδή

  • Κυριακή, 28 Ιούλιος 2019 09:48
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

 

Τιμητικό αφιέρωμα προς τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή οργανώθηκε πριν από λίγο καιρό από το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με Έλληνες διδάσκοντες του ΜΙΤ. Προβλήθηκαν τρεις ταινίες του σκηνοθέτη («Καβάφης, «El Greco», «Καζαντζάκης» και η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης.

Ο ίδιος ο Σμαραγδής δεν ήταν παρών στο αφιέρωμα καθότι αυτή την περίοδο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την δημιουργία της επόμενης ταινίας του «Καποδίστριας». Έστειλε όμως μήνυμα αναφέροντας μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σχέση του με το Χάρβαρντ που είχε φιλοξενήσει τον «Καβάφη» το 1997, χρονιά πρώτης προβολής του. Μάλιστα ένας από τους θεατές ήταν ο περιώνυμος καθηγητής, «ο δικός μας» Μάικλ Δερτούζος, γκουρού δάσκαλος του Μπιλ Γκέιτς (και άλλων) ο οποίος είχε πει στον σκηνοθέτη μετά την προβολή: «Σας ευχαριστώ πολύ και κυρίως σας ευχαριστώ γιατί μου θυμίσατε τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσουμε εμείς οι άνθρωποι της επιστήμης για το μέλλον της Ανθρωπότητας: την ευαισθησία».

Εν τω μεταξύ, το εκτός Ελλάδας ταξίδι της ταινίας «Καζαντζάκης» συνεχίζεται. Την περασμένη εβδομάδα η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Iσια στην Ιταλία, όπου ο Άρις Σταύρου απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας. Προβλήθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σιγκαπούρης, όπου έγινε το αδιαχώρητο με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στη Σιγκαπούρη να δηλώνει δημόσια τον θαυμασμό της για τον επιπρόσθετο λόγο ότι συμπαραγωγός της ταινίας είναι η Γαλλία.

Σε ότι αφορά τον «Καποδίστρια» το σενάριο έχει ολοκληρωθεί από τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα με την συνεργασία της βραβευμένης Αγγλίδας σεναριογράφου Τζάκι Παβλένκο που δούλεψε με τον Γ. Σμαραγδή στις ταινίες «El Greco» και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γ. Σμαραγδή «η ταινία έχει σαν στόχο να αναδείξει τον μεγάλο αυτό άνθρωπο που όλοι μας “ξέρουμε”, αλλά κατ’ ουσίαν δεν “γνωρίζουμε”… H ταινία οργανώνεται για να αρχίσουν τα γυρίσματα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να είναι έτοιμη για προβολή το 2021. Θέλω η ταινία να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» των επετειακών εκδηλώσεων που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση της Ελλάδος» είπε ο σκηνοθέτης.

tovima.gr