Πόση ώρα νωρίτερα πρέπει να πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο

  • Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2019 15:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Υπήρχαν πάντα δύο ξεχωριστοί τύποι ταξιδιωτών. Εκείνοι που φτάνουν ώρες πριν από την πτήση τους και εκείνοι που φτάνουν στο… παρά τσακ της απογείωσης!

Πρέπει να πηγαίνουμε νωρίτερα στο αεροδρόμιο, πότε είναι η σωστή στιγμή να κάνεις check-in και τι μπορούμε να κάνουμε μετά από αυτό; Ο Scott Keyes, συνιδρυτής της εταιρείας Scott’s cheap flights, ειδικός σε θέματα πτήσεων, δίνει τις απαντήσεις σε αυτά τα βασικά ερωτήματα.

Πόση ώρα πριν την πτήση του πρέπει να φτάνει κάποιος στο αεροδρόμιο;

«Οι πτήσεις εσωτερικού ξεκινούν τυπικά την επιβίβαση 30 λεπτά πριν την αναχώρηση, ενώ η τελευταία κλήση 10 λεπτά πριν» μας λέει ο Scott. «Γι’ αυτές τις πτήσεις, το να φτάνεις στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας. Θα σου χαρίσει χρόνο σε περίπτωση που έχει ουρά στην ασφάλεια ή στο check-in.» «Όσον αφορά στις διεθνείς πτήσεις, η επιβίβαση ξεκινά 45 λεπτά πριν την πτήση και η τελευταία κλήση είναι περίπου 10 λεπτά», συμπληρώνει ο ίδιος. «Γι’ αυτές τις πτήσεις είναι καλό να φτάνεις στο αεροδρόμιο δυόμισι με τρεις ώρες νωρίτερα. Ειδικά αν είναι η πρώτη σου πτήση στο εξωτερικό».

Πότε είναι η σωστή στιγμή να κάνεις check-in πριν την πτήση σου;

«Αν πετάς σε κάποια νοτιοδυτική χώρα του κόσμου, καλό είναι να κάνεις check-in ακριβώς 24 ώρες πριν από την πτήση σου αν είναι δυνατόν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθορίζονται οι θέσεις των επιβατών με προτεραιότητα,» λέει ο Keyes. Αν όμως πηγαίνεις οπουδήποτε αλλού και δεν έχεις αποσκευές να δώσεις, τότε καλύτερα να κάνεις check-in online ακριβώς πριν φτάσεις στο αεροδρόμιο. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνεις την κάρτα επιβίβασής σου ηλεκτρονικά. Πηγαίνεις κατευθείαν στην ασφάλεια με το που φτάνεις στο αεροδρόμιο από το να περιμένεις στην ουρά. Αν παρόλα αυτά έχεις να δώσεις και αποσκευή για check-in, το να το κάνεις νωρίτερα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Όπως και να χει πρέπει να περάσεις από το γκισέ της αεροπορικής εταιρείας όπου θα κάνεις ούτως ή άλλως check-in.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος μετά το check-in;

Παρατήρησε τον κόσμο μπροστά σου στην ουρά του check-in. Όπως λέει και ο Keyes «είναι δύσκολο να θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις με τα παπούτσια ή το λάπτοπ σου για παράδειγμα. Οπότε ακολούθησε τους μπροστινούς σου.» Κατέβασε ταινίες ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει για τη διάρκεια της πτήσης πριν φτάσει εκείνη η ώρα. «Μπορεί στα αεροδρόμια να έχει δωρεάν wifi. Συχνά όμως η ταχύτητά του είναι αβέβαιη. Οπότε αν προγραμματίζεις να παρακολουθήσεις κάτι εν ώρα πτήσης, προνόησε και κατέβασέ το από πριν».

Σιγουρέψου ότι έχεις φορτίσει πλήρως το κινητό σου πριν φύγεις από το σπίτι. «Οι πρίζες έχουν μεγάλη ζήτηση στα αεροδρόμια. Επομένως μην έχεις πάντα την απαίτηση να έχεις τη δυνατότητα να το φορτίσεις εκεί πριν την πτήση σου.»

newmoney.gr