Πόλεμος με πολλούς συνενόχους... Γράφει Ο Γιώργος Παπακωνσταντής

  • Τρίτη, 23 Ιούλιος 2019 15:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών στην Κρήτη από  τροχαία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2019, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί έχοντας αρκετοί από αυτούς μείνει παράλυτοι. Για να μη μιλήσουμε για το κόστος σε χρήμα από ζημιές, από χαμένες εργατοώρες και το συναισθημτικό κόστος συγγγενών και φίλων.

Κυριολεκτικά πόλεμος αφού κάθε χρόνο ξεκληρίζεται ένα χωριό...

Τα τροχαία είναι ένα διαρκές έγκλημα, με την επίφαση της αμέλειας, αφού υποτίθεται ότι κανείς δεν θέλει να τρακάρει, κανείς δεν θέλει να σκοτωθεί. Έτσι αντιμετωπίζονται δυστυχώς ως θέλημα της μοίρας, ως κακιά ώρα, πάντα στο πλαίσιο της Ελληνικής κουλτούρας που συνοψίζεται στη φράση "...ήταν γραφτό"

Έτσι, όσο τα ΜΜΕ, η κοινωνία ολόκληρη ασχολούνταν με το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος της Αμερικανίδας βιολόγου, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 8 άνθρωποι μόνο στην Κρήτη. Και έγιναν μια απλή είδηση με το κλασικό πια "και άλλη τραγωδία στην άσφαλτο..."

Το χειρότερο είναι ότι τα έχουμε συνηθίσει. Δεν δίνουμε και τόση σημασία, αφού δεν περνά σχεδόν μέρα που να μη γίνεται ένα τροχαίο δυστύχημα, συχνά θανατηφόρο. Η σκέψη μας είναι ότι δεν θα συμβεί σ εμάς, ότι εμείς είμαστε υπεράνω, προσέχουμε...Μια σκέψη μεταφυσική, σχεδόν παρανοϊκή, αφού όλοι μας συμμετέχουμε άλλοτε λίγο άλλοτε περισσότερο ως συνένοχοι, στο διαρκές αυτό έγκλημα.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στα τροχαία δυστυχήματα είναι γνωστοί. Αλκοόλ, κινητό, κούραση σε συνδυασμό με επιθετική οδήγηση, άθλιο οδικό δίκτυο (οδόστρωμα γυαλί, λακούβες, έλειψη σήμανσης, έλλειψη διαχωριστικών στηθαίων, έλειψη προστατευτικών μπαρών), κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα, λανθασμένος ΚΟΚ και άσχημα εφαρμοζόμενος, λάθος σύστημα εκπαίδευσης οδηγών...Τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Απλά δε δίνουμε σημασία. Μέχρι να αφορά το τροχαίο κάποιον δικό μας, φίλο ή συγγενή ή και εμάς τους ίδιους. 

Όσον αφορά την αστυνόμευση, από μόνη της δε λύνει το πρόβλημα. Μπορεί να λειτουργήσει κάπως προληπτικά με το φόβο του προστίμου, αλλά επειδή είναι αδύνατον να υπάρχει αστυνόμευση παντού, και αυτό εδώ στην Κρήτη είναι γνωστό, πάντοτε θα υπάρχουν μεθυσμένοι και επιθετικοί οδηγοί στο δρόμο. Το κακό είναι ότι και όταν οδηγεί κάποιος συμμορφούμενος πλήρως με τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης, δεν είναι πάντοτε εφικτό να προστατευτεί από τον απέναντι...

Τα διαπιστώνουμε όλα αυτά, τα βλέπουμε, κάθε μέρα σχεδόν τα διαβάζουμε, όμως συλλογικά ως κοινωνία, δεν μας ενδιαφέρει. Δεν είναι στις πρωτες προτεραιότητές μας. δεν έχουμε κάνει ποτέ διαδηλώσεις για καλύτερους δρόμους, καλύτερη οδική συμπεριφορά, καλύτερη σήμανση, έχουμε κάνει όμως διαδηλώσεις για τα...χημικά της Συρίας. Θα κάνουμε και καλά θα κάνουμε συγκέντρωση στη μνήμη του πρόσφατου θύματος της αποτρόπαιας εγκληματικής ενέργειας στο Μάλεμε...Αλλά διαδηλώσεις, παραστάσεις, πορείες και διαμαρτυρίες άξιες λόγου δεν έχουν γίνει στην Κρήτη για τα τροχαία. Κάποιες μεμονωμένες φωνές ακούγονται, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν υπήρξε στην Κρήτη κοινωνικό αίτημα αντιμετώπισης των τροχαίων δυστυχημάτων με ξεκάθαρο απαιτητικό τρόπο. Εξαιτίας αυτού και όχι μόνο, δεν έχει υπάρξει παρόμοιο συλλογικό αίτημα από τους Οργανισμούς Τοπική Αυτοδιοίκησης της Κρήτης ούτε και από την Περιφέρεια, η οποία μέσα από τον δυαδικό ρόλο της (Διεκδικητικός από το κεντρικό  κράτος και διοικητικός στην περιφέρεια), δε νιώθει να πιέζεται από την πληθώρα των τροχαίων δυστυχημάτων, αφού και η κοινωνία φαίνεται να αδιαφορεί...

Είναι καιρός, τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη να μπούν σε πρώτη προτεραιότητα ως το πρωτεύον, με διαφορά, ζήτημα ασφάλειας του νησιού. Είναι το πρωτεύον όχι μόνο για λόγους προστασίας της ζωής, αλλά και για λόγους οικονομικούς, επενδυτικούς, τουριστικούς κ.α., όμως η προστασία της ζωής πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

Άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν, όμως χρειάζονται άμεσα μερικές προϋποθέσεις: Να εκφραστεί ενεργά πολιτική βούληση, σε όλα τα επίπεδα. Κεντρικό κράτος, περιφέρεια, δήμοι. Να πειστούν οι ίδιοι οι φορείς και να πείσουν τους πολίτες ότι κατανοούν το πρόβλημα και θέτουν πρώτη προτεραιότητα την επίλυσή του.

Να εκπονήσουν σχέδιο μείωσης των τροχαίων και να θέσουν στόχους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. να διατεθούν πόροι γι αυτό. Να περιλαμβάνουν όλες τις δυνατότητες που μια ευνομούμενη πολιτεία έχει. Να γίνουν  καμπάνιες ενημέρωσης με όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα. Να μπουν σε προτεραιότητες οι παρεμβάσεις ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του νησιού. Να φτιαχτεί επιτέλους αυτός ο ΒΟΑΚ...Να καθιερωθεί συνεπής, αποτελεσματική και μεθοδική αστυνόμευση με οργανωμένο σχέδιο. Δεν υπάρχει την περίοδο αυτή γάμος, πανηγύρι ή καλοκαιρινή παρέα στην Κρήτη που να μη γίνεται υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ας ασχοληθούν σοβαρά επιτέλους με το θέμα πολιτιστικοί σύλλογοι, παρέες, κοινότητες.  Εν τέλει η κρητική παράδοση δεν είναι το "...τίνος είναι η κούπα η μονομπασιά..."

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας