Φαγόπυρο: 9 οφέλη για την υγεία

  • Τρίτη, 23 Ιούλιος 2019 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Το φαγόπυρο, γνωστό και ως μαυροσίταρο, είναι ένα δημητριακό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής του αξίας.

Για τους βοτανολόγους, το φαγόπυρο δεν θεωρείται δημητριακό αλλά σπόρος ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι, ενώ οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά, λόγω της ομοιότητας των σπόρων του με αυτούς των δημητριακών.

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε σύνθετουςυδατάνθρακες ενώ το αλεύρι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος συνταγών αντί για το κοινό αλεύρι. Το φαγόπυρο περιέχει πρωτεΐνες αντιοξειδωτικά, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και η νιασίνη.

Περιέχει υψηλά επίπεδα ρουτίνης, ενός φλαβονοειδούς, το οποίο σύμφωνα με μελέτες θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικού, προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Πηγή εύπεπτων πρωτεϊνών

Το φαγόπυρο αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος και αγαπημένη τροφή των απανταχού χορτοφάγων και vegan.

Υποκατάστατο λιπαρών

Το άμυλο από το φαγόπυρο είναι μια εναλλακτική πηγή λιπαρών στα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Δεν προκαλεί αλλεργίες

Είναι ένα ψευδοδημητριακό, η κατανάλωση του οποίου δεν προκαλεί αλλεργίες όπως άλλες υπερ- τροφές.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα φύλα του φαγόπυρου είναι πλούσια ρουτίνη. Η ρουτίνη είναι ένα φλαβονοειδές που μειώνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις, ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στους πονοκεφάλους, ενώ είναι ευεργετικό και για τα νεφρά, χάρη στη ρουτίνη που περιέχει.

Μπορεί να βοηθήσει τον διαβήτη

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι το φαγόπυρο μπορεί να συμβάλλει στην διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη, εξαιτίας του ότι είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σύμφωνα με το «Journal of Agricultural and Food Chemistry» ο γλυκαιμικό δείκτης του φαγόπυρου είναι 54, που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά τα θρεπτικά συστατικά του στο αίμα.

Διευκολύνει την πέψη

Το φαγόπυρο έχει ουδέτερη θερμική φύση, γλυκιά γεύση, που ενισχύει το έντερο και αυξάνει την όρεξη.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού

Το φαγόπυρο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της χρόνιας διάρροιας και είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της δυσεντερίας. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα με στομαχικές διαταραχές.

Είναι απαλλαγμένο από χημικά

Η καλλιέργεια του φαγόπυρου δεν προϋποθέτει πολλά φυτοφάρμακα ή χημικές ουσίες και γεγονός που το καθιστά αγνή και ποιοτικά ανώτερη τροφή.

Αποτοξινώνει

Η συχνή κατανάλωση του φαγόπυρου μειώνει την κατακράτηση και το φούσκωμα και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Πηγή: care2.com

Αφηστε καποιο σχολιο