Φεστιβάλ πλατείας αφιερωμένο στο λαούτο

Το 5ο Φεστιβάλ Πλατείας είναι αφιερωμένο στο λαούτο. Ένα όργανο που συντροφεύει τους Κρητικούς πολλές δεκαετίες και το γνωρίζουμε όλοι μας καλά. Στην Κρήτη το λαούτο ,είν’η αλήθεια ότι έχει βρει τον «τόπο του».

Ταίριαξε απόλυτα με τη λύρα, και οι δυο τους (Λύρα και λαούτο) αντικατέστησαν -στις περισσότερες περιοχές του νησιού- την μέχρι τότε καθιερωμένη ζυγιά οργάνων (Βιολί και κιθάρα και σε κάποια μέρη ασκομαντούρα ή απλώς θιαμπόλι και νταούλι).

Σπουδαίοι λαουτιέρηδες του 20ου αιώνα όπως ο Γιώργης Κουτσουρέλης, ο Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξεβάνης) ,ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, ο Γιάννης Ξυλούρης και πολλοί άλλοι, διαμόρφωσαν μια ιδιόμορφη σολιστική τεχνική και παράδοση, που δεν την συναντάμε (σε τέτοια έκταση) στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι φετινοί μας προσκεκλημένοι είναι με βεβαιότητα οι αξιότεροι (ή έστω απ’τους αξιότερους) συνεχιστές των ιερών τεράτων που προαναφέραμε και είναι τιμή για εμάς η συγκέντρωσή τους για τρεις μέρες στα σοκάκια και τις πλατείες της Νεάπολης. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω, είναι η παγκόσμια (χωρίς καμιά υπερβολή) αναγνώρισή της αξίας τους και ο σεβασμός των συναδέλφων τους.

Επειδή όμως το λαούτο δεν παίζεται μόνο στην Κρήτη, προσκαλέσαμε και έχουμε την μεγάλη τιμή να δεχτούν την πρότασή μας 3 σπουδαίοι λαουτιέρηδες από την υπόλοιπη (εκτός Κρήτης) Ελλάδα , ο ένας εκ των οποίων είναι πλέον θρύλος του οργάνου και αναγνωρισμένος αναμορφωτής του.

Είναι ο σπουδαίος δάσκαλος Χρήστος Ζώτος και του οφείλουμε ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ που στα 82 του χρόνια θα κάνει το αρκετά μεγάλο ταξίδι για να μας προσφέρει την μαγεία της τέχνης του.

Σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Πλατείας 2019 και σας ευχόμαστε να φύγετε χαμογελώντας απ’την αγαπημένη μας Νεάπολη.

 

Πηγή

 latofm.gr