Μινωικές γεύσεις, φραγκόσυκα, μουσική και χορός στη γιορτή Κρητικής διατροφής (φωτογραφίες)

  • Σάββατο, 6 Ιούλιος 2019 21:17
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Πέμπτη ημέρα για την 8η Γιορτή Κρητικής Διατροφής και το εξαιρετικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τους θησαυρούς των Κρητικών παραγωγών, συνέχισε να προσελκύει πλήθος επισκεπτών όλων των ηλικιών, στον δροσερό Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. 

    Οι μικροί επισκέπτες, με τη βοήθεια του διατροφολόγου, Χάρη Χαρωνίτη, γνώρισαν την αλόη και το φραγκόσυκο, δυο πολύτιμα προϊόντα της κρητικής γης, έμαθαν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τη σωστή κατανάλωσή τους μέσα από διασκεδαστικές ερωταπαντήσεις ενώ, έφτιαξαν και ένα εξαιρετικό γλυκό με μαρμελάδα φραγκόσυκο και γιαούρτι. Στους γονείς μοιράστηκε αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό.

    Στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Κήπου, η Dr Jerolyn Morrison από τις Μινωικές Γεύσεις και η Εύη Χριστουλάκη, ταξίδεψαν το κοινό στη Μινωική Εποχή, εξηγώντας τον τρόπο, με τον οποίο μαγείρευαν οι Μινωίτες, ενώ ετοίμασαν δύο υπέροχες συνταγές που παρασκευάζονταν στα Μινωικά χρόνια (φακές με κόλιανδρο και αρνί με ξινόχοντρο και φασκόμηλο) και που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας, διανύοντας διαδρομές αιώνων. Παράλληλα, η Dr Morrison ανέλυσε τη βιωματική προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, δύο άξονες πάνω στους οποίους και στηρίζεται όλη η φιλοσοφία των Μινωικών Γεύσεων. 

    Μινωική μαγειρική, λοιπόν, και η Ομάδα Recevin, επέλεξε να παρουσιάσει τρεις αρχαίες λευκές κρητικές ποικιλίες κρασιού, το Δαφνί, το Πλυτό και το Μελισσάκι. Η οινολόγος, Ηλιάνα Μαλίχιν, και ο οινοχόος, Δημήτρης Ζαχαριάς, μίλησαν για την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τριών αυτών ποικιλιών ενώ, η Κατερίνα Ξεκάλου, τόνισε την ανοδική πορεία και εξέλιξη του κρητικού κρασιού τα τελευταία δέκα χρόνια, επισημαίνοντας την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης-Wines of Crete καθώς, η ενότητα, η σύμπραξη, η ενιαία προβολή του οινικού προϊόντος και το κοινό όραμα, απέδωσαν τα μέγιστα αποτελέσματα.

    Ο ιστορικός μουσικοχορευτικός Σύλλογος του Ρεθύμνου, Αρκάδι, εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με το παιδικό, αλλά και με το ενήλικο τμήμα του, με τη συνοδεία του Μιχάλη Παυλάκη και της μουσικής του παρέας. Σύμφωνα με την κα Πόπη Δινιακού, υπεύθυνη για το κρητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, «Η κρητική παράδοση έχει τη δική της ξεχωριστή θέση σε αυτή τη Γιορτή, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς, είναι η ταυτότητά μας. Όλοι οι μουσικοχορευτικοί Σύλλογοι του Ρεθύμνου έχουν περάσει από αυτή τη Σκηνή και, φέτος, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος εμφανίσεών τους, με αλφαβητική σειρά συμμετοχής και με ημερομηνία εμφάνισης που επιλέγουν οι ίδιοι. Ευχαριστούμε θερμά τόσο τους Συλλόγους όσο και τους μουσικούς, οι οποίοι τους συνοδεύουν. Βρίσκονται εδώ κάθε χρόνο, αφιλοκερδώς, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες μας, αγγίζοντας την ψυχή και τις μνήμες μας.»        

    Το βράδυ της Παρασκευής έκλεισε με όμορφα τραγούδια, ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, από τη Μαριέλλα Βιτώρου και τον Σπύρο Ξενιτόπουλο, οι οποίοι χάρισαν στο κοινό μια απολαυστική μουσική «Βόλτα στις γειτονιές του κόσμου».

  

Το πρόγραμμα για το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

 

19:00-23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων 

 

19:00-21:00

Παιδικό Πρόγραμμα:

 

«Ψωμί. Όποιος έχει νου και γνώση, πριν πεινάσει θα ζυμώσει»

Το πρόγραμμα έχει σαν βασικό στόχο τη γνωριμία των μικρών επισκεπτών με τη διατροφική αξία του ψωμιού στην εκπαίδευσή τους σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα από τη δράση και το παιχνίδι. Φυσικά, δεν θα λείψουν τα ζυμώματα!

Ομιλήτρια: Αμαλία Χαροκόπου Τουτουντζιδάκη, αρτοποιός

Επιμέλεια προγράμματος: Αερόστατο

 

20:00

Η Σύγχρονη Κρήτη

Τα σπιτικά ζυμαρικά Μαγγίρι, τα κρητικά καπνιστά Τσι…καμινάδας γεύσεις και τα φρέσκα μανιτάρια Culta Terra συνδυάζονται σε παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις.

 

21:00

Κρητική μουσική και χοροί από τον παραδοσιακό σύλλογο Ερωφίλη. Παίζει ο Γιάννης Δινιακός με το συγκρότημά του.

 

21:30

Συναυλία με τον Κώστα Μαρτάκη

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ιδιαίτερα αγαπητός από το νεανικό κοινό, ανεβάζει το κέφι στα ύψη μέσα από τις γνωστές του επιτυχίες.

 

Τιμή Εισιτηρίων:
Παιδιά έως 6 ετών: ΔΩΡΕΑΝ είσοδος 

Παιδιά 6-12 ετών: 2 €
Από 12 ετών και άνω: 5 €
2 γονείς/κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά 6-12 ετών, τα παιδιά ΔΩΡΕΑΝ

 

Το πρόγραμμα για την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

 

Τα έσοδα της ημέρας θα διατεθούν αποκλειστικά για το Ειδικό Σχολείο.

 

19:00-23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

 

19:00  

HIPPO THEATER «To Νησί των Συναισθημάτων»

 

Βασισμένη σε μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι, πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση για παιδιά από την ομάδα ΗΙΡΡΟ, με θέμα τη συναισθηματική νοημοσύνη, γεμάτη χιούμορ, ευαισθησία, σωματικό θέατρο, κίνηση και τραγούδι. 

Σχεδιασμός δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος, Λουίζα Νικολάου. Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου, Νίκη Πεταλά, Αλέξανδρος Ράπτης. Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη. Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα. Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Σκηνοθεσία-Μουσική: Hippo Theatre Group (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος).

 

20:00

Συναυλία για το Ειδικό Σχολείο με τον Κώστα Φιωτάκη

 

Ο Κώστας Φιωτάκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αγία Μαρίνα στα Χανιά, έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές στο τραγούδι σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τις προσωπικές του κυκλοφορίες, έχει διακριθεί για μεγάλα αφιερώματα, όπως στον Δημήτρη Μητροπάνο και άλλους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια συναυλία-αφιέρωμα στους Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Σπανό και Γιώργο Χατζηνάσιο. 

Διοργάνωση-επιμέλεια: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου

 

Τιμή Εισιτηρίων:
Παιδιά έως 6 ετών: ΔΩΡΕΑΝ είσοδος 

Παιδιά 6-12 ετών: 2 €
Από 12 ετών και άνω: 5 €
2 γονείς/κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά 6-12 ετών, τα παιδιά ΔΩΡΕΑΝ

 

Διοργάνωση:

Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης 

Δήμος Ρεθύμνης
Επιμελητήριο Ρεθύμνης