Τα 3 βήματα που σε βοηθούν να δεις την αποτυχία σαν μία ευκαιρία για μάθηση

  • Τετάρτη, 3 Ιούλιος 2019 08:59
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η αλήθεια είναι, ότι η αποτυχία δεν είναι ποτέ το τέλος του δρόμου. Μπορείς να εκλάβεις την αποτυχία ως μια ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης, και να την χρησιμοποιήσεις ως ένα δείκτη που δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένα μέρη του εαυτού σου και της ζωής σου, όπου πρέπει να καταβάλεις περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Πώς όμως μπορείς να διαχειριστείς την αποτυχία; Υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης: να της επιτρέψεις να σε παρασύρει ή να τη χρησιμοποιήσεις για να αποκτήσεις μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Δες με ποια βήματα θα οδηγηθείς στην ανθεκτικότητα και θα πετύχεις τον επόμενο σου στόχο:

Αναγνώρισε την αποτυχία
Η αποτυχία είναι ένα τόσο εξουθενωτικό συναίσθημα επειδή το συσχετίζουμε με την απώλεια. Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι έχασες. Επίσης, δεν σημαίνει ότι θα σε σταματήσει από το να συνεχίζεις να προσπαθείς και να εξελίσσεσαι.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχες σχεδιάσει. Ωστόσο, προσπάθησε να μην σταθείς μόνο σε αυτό, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνεις κολλημένη στο αίσθημα της αποτυχίας και να σε σταματήσει από τo να κινηθείς προς τα εμπρός.

Ανάλαβε την ευθύνη
Το να πάρεις την ευθύνη για τα πράγματα που έκανες λάθος είναι το πιο καθοριστικό βήμα. Αναλαμβάνοντας ευθύνη, σου δίνεται η ευκαιρία για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση που σε οδηγεί με αβίαστο τρόπο στην ωριμότητα.

Όταν αντιμετωπίζεις μια αποτυχία, μπορεί ενστικτωδώς να κατευθύνεις την αποτυχία σε άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξεις να κατηγορήσεις έναν εξωτερικό παράγοντα ή ένα άλλο άτομο. Αν και αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα βραχυπρόθεσμα και να ξεφύγεις από το φόβο που συνήθως έρχεται με την αποτυχία, δεν θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις το δικό σου ρόλο στην αποτυχία. Μόνο αναλαμβάνοντας το δικό σου μερίδιο ευθύνης, θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου και την επόμενη φορά να πετύχεις τον στόχο σου.

Δες την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης
Έχεις σκεφτεί ότι κάθε φορά που αποτυγχάνεις, γίνεσαι πιο σοφή και πιο έμπειρη; Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου, έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Μετατόπισε την οπτική σου και δες την αποτυχία ως ευκαιρία για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη και μάθηση. Μόλις δεις την αποτυχία μέσα από αυτό το πρίσμα, μπορείς στη συνέχεια να την προσεγγίσεις με μια διαφορετική νοοτροπία που θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις γρήγορα τις ενέργειές σου σε αυτές που οδηγούν στην επιτυχία.

Να θυμάσαι πως με έναν ομολογουμένως παράδοξο τρόπο, κάθε μικρή ή μεγάλη αποτυχία, σε φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία!

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

ladylike.gr