Διακοπές με παιδιά - Τι να κάνετε για να είναι ευχάριστες και ασφαλείς

  • Τρίτη, 2 Ιούλιος 2019 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών μπορεί να κρύβουν απρόοπτα και κινδύνους.

Ας δούμε τον οδηγό για ασφαλείς διακοπές με τα παιδιά που συστήνει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ παιδιών:

Στην παραλία

Στην παραλία οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:
Ελέγχουμε πρώτα το κοντινό περιβάλλον γύρω από τον χώρο που θα καθίσουμε, κυρίως για ό,τι μπορεί να είναι απειλητικό ή βλαπτικό για τα παιδιά μας, όπως αντικείμενα (μέταλλα ή γυαλικά), έντομα (σφήκες) και άλλα υλικά (αποτσίγαρα ή ακαθαρσίες ζώων).
Καθαρίζουμε τον χώρο και απομακρύνουμε κάθε άχρηστο αντικείμενο.
Αποφεύγουμε να αφήνουμε τα παιδιά στην παραλία τις μεσημβρινές ώρες δηλαδή μεταξύ 12 μ. και 4 μ.μ., όταν πέφτουν κάθετα οι ακτίνες του ήλιου, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκαύματος και ηλίασης.
Τα παιδιά φορούν πάντα βαμβακερό μπλουζάκι, καπέλο, γυαλιά ηλίου και βάζουν αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
Παίζουν ήπια παιχνίδια, δεν κάνουν ηλιοθεραπεία, τρώνε ελαφρά, πίνουν δροσερό νερό (όχι αναψυκτικά γιατί αυξάνουν τη δίψα) και ξεκουράζονται στη σκιά.
Παρακολουθούμε συνεχώς τις δραστηριότητές τους και επεμβαίνουμε αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, ιδίως όταν κοντά υπάρχουν μεγάλοι που παίζουν διάφορα παιχνίδια (π.χ. ρακέτες).

Στη θάλασσα

Οταν τα παιδιά κολυμπούν, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά όλες τις παρακάτω οδηγίες:
Τα παιδιά κολυμπούν σε κοντινά και ρηχά νερά πάντα μαζί με τους ενήλικες που τα συνοδεύουν, εφόσον πρώτα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Φορούν πάντοτε «μπρατσάκια» ή ανάλογα σωστικά είδη, που τα βοηθούν να επιπλέουν.
Δεν κολυμπούν σε μέρη όπου κοντά στην παραλία τα νερά γίνονται απότομα βαθιά ή εάν έρχονται μεγάλα κύματα, όταν υπάρχει πολύς αέρας ή βροχή. 
Μέσα στη θάλασσα οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους να μην κάνουν επικίνδυνα παιχνίδια (π.χ. πατητή, μακροβούτια, βουτιές κ.λπ.).
Δεν μπαίνουν στο νερό εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 με 4 ώρες μετά το φαγητό και δεν παραμένουν πολλή ώρα μέσα στη θάλασσα.
Αν νιώσουν ότι κρυώνουν ή ότι κουράστηκαν, βγαίνουν από το νερό, σκουπίζονται και ξεκουράζονται.
Βάζουν αντηλιακό πολλές φορές, ιδίως αν σκουπιστούν με πετσέτα, γιατί μαζί με το νερό φεύγει και το αντηλιακό.
Δεν κολυμπούν εκεί που υπάρχουν βάρκες ή άλλα πλωτά μέσα και δεν ανεβαίνουν σε τζετ σκι, ούτε σε «μπανάνες».

Κολύμβηση

Τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν να κολυμπούν σωστά μετά την ηλικία των 6 μηνών σε οργανωμένες και ασφαλείς παραλίες ή πισίνες.
Οι γονείς ή οι εκπαιδευτές τούς διδάσκουν από την αρχή τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης και τις τεχνικές που ταιριάζουν σε κάθε ηλικία. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εξοικείωση του παιδιού με την ύπτια επίπλευση πάνω στην επιφάνεια του νερού, καθώς και με την εκμάθηση των διάφορων κολυμβητικών κινήσεων.
Τα παιδιά ούτε κατά την εκπαίδευση στην κολύμβηση ούτε μετά χρησιμοποιούν βατραχοπέδιλα γιατί με αυτά αναστέλλεται η γνώση των κολυμβητικών κινήσεων, που γίνονται κυρίως με τα χέρια, αλλά και με τη βοήθεια των ποδιών, χρησιμοποιώντας μόνο τη φυσική τους δύναμη.
Μαθαίνουν να κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό, αλλά ποτέ δεν παίρνουν πολλές και βαθιές αναπνοές πριν μπουν μέσα σε αυτό, γιατί κινδυνεύουν να ζαλιστούν και να πνιγούν. Οταν νιώσουν ότι χρειάζονται οξυγόνο, βγαίνουν στην επιφάνεια και αναπνέουν κανονικά.

Πρώτες βοήθειες

Οταν το παιδί είναι στην παραλία μπορεί να πάθει ένα ατύχημα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο σοβαρό, που να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Εμείς θα πρέπει να ξέρουμε να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες.

Εχουμε πάντα μαζί μας το κατάλληλο υλικό, όπως γάζες, κομπρέσες, αλοιφές (κορτιζονούχες – αντιισταμινικές) και αντισηπτικά διαλύματα. Ενα πιθανό ατύχημα είναι να κοπεί από γυαλί ή μέταλλο που ήταν θαμμένο μέσα στην άμμο. Αμεσα το τραύμα καθαρίζεται με αντισηπτικό διάλυμα, γίνεται αιμόσταση με κομπρέσα και προστατεύεται με αντιβιοτική αλοιφή. Αυτονόητο είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν κάνει αντιτετανικό εμβόλιο.

Αν το τσιμπήσει μια σφήκα ή μέσα στη θάλασσα το κεντρίσει ένα ψάρι με το αγκάθι του (σκορπίνα, δράκαινα), το κυριότερο πρόβλημα είναι ο πόνος, που αντιμετωπίζεται με τοπική ψύξη στο σημείο του νυγμού (σακούλα με παγάκια) μετά από απλό καθαρισμό.

Συμπληρωματικά μπορεί να του χορηγηθεί κι ένα αναλγητικό από το στόμα (π.χ. παρακεταμόλη). Προσοχή στις μέδουσες, γιατί τα πλοκάμια τους αν ακουμπήσουν στο δέρμα μας είναι άκρως ερεθιστικά. Δεν τα αφαιρούμε ποτέ με γυμνό χέρι, αλλά με βρεγμένο πανί. Καλύπτουμε την περιοχή με κορτιζονούχο ή αντιισταμινική αλοιφή.
Τα αλλεργικά άτομα έχουν πάντα μαζί τους την έτοιμη σύριγγα αδρεναλίνης, που άμεσα χορηγείται ενδομυϊκά. Το αλλεργικό παιδί στη συνέχεια μεταφέρεται στο κοντινότερο ιατρείο ή σε κέντρο υγείας.

Αν το παιδί πατήσει αχινό, τα αγκάθια του θα πρέπει να τα βγάλουμε μόνο με τσιμπιδάκι πολύ προσεκτικά. Αν εκτεθεί πολλή ώρα στις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να πάθει έγκαυμα ή και ηλίαση. Το έγκαυμα χρειάζεται τοπική φροντίδα με κορτιζονούχο αλοιφή (όχι ενυδατικά λάδια που παγιδεύουν θερμότητα) και η ηλίαση ξεκούραση σε δροσερό και σκιερό μέρος.