Πρέπει να πειθαρχώ ένα παιδί που επιτίθεται στο δικό μου;

  • Σάββατο, 29 Ιούνιος 2019 09:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Κάθε γονέας έχει τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας και τον δικό του τρόπο να συμμορφώνει ένα παιδί

Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες όταν μιλάμε για τα παιδιά των άλλων: πρώτον, ποτέ δε λέμε σε άλλους γονείς πώς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και δεύτερον, ποτέ δεν πειθαρχούμε ή τιμωρούμε το παιδί που δεν είναι δικό μας. Κάθε γονέας έχει τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας και τον δικό του τρόπο να συμμορφώνει ένα παιδί, ακόμα κι αν εσείς διαφωνείτε. Επομένως, θα κάνετε περισσότερο focus στο πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από επιθετικές συμπεριφορές.

Για αρχή, αντισταθείτε στον πειρασμό του να ξεσπάσετε στο φίλο του παιδιού σας. Αυτό που κάνει είναι ότι δοκιμάζει τα όρια των γύρω του. Τα παιδιά μπορούν να εντοπίζουν άμεσα τα αρνητικά συναισθήματα και την ενέργεια των ανθρώπων. Επομένως, αν καταλάβει τον εκνευρισμό σας, θα αντιδράσει ακόμα πιο υπερβολικά. Αν βλέπετε ότι πρόκειται να γίνει καυγάς, αποσπάστε την προσοχή τους με ένα παιχνίδι ή ένα δυνατό ήχο. Αν μάλιστα δείτε ότι ο φίλος του παιδιού σας μοιράζεται κάτι, μπορείτε να το επιβραβεύσετε για τη φιλική του διάθεση. Αυτό που ίσως βοηθήσει είναι η αλλαγή του περιβάλλοντος. Αντί να περιορίσετε τα παιδιά σε ένα μικρό σαλόνι, επιλέξτε την παιδική χαρά, ώστε να εκτονώσουν καλύτερα την ενέργειά τους.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και το παιδί σας φοβάται από την επιθετικότητα του άλλου, ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα από τη συγκεκριμένη παρέα. Δεν έχει νόημα να ζητάτε από ένα παιδί να αντιμετωπίσει ένα άλλο παιδί που φοβάται. Αν χωρίσετε τα παιδιά, είναι μία καλή ευκαιρία να συζητήσετε το θέμα με τους γονείς του άλλου παιδιού.

imommy.gr