Τα σημάδια που δείχνουν ότι σπαταλάς άσκοπα τον χρόνο σου και τον εαυτό σου

  • Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019 09:45
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

«Ο χρόνος είναι το νόμισμα της ζωής σου. Είναι το μοναδικό νόμισμα που έχεις και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πώς θα το ξοδεύεις. Πρόσεχε μόνο μην αφήνεις τους άλλους να το ξοδεύουν για σένα» είχε πει ο ποιητής Carl Sandburg.

Μοναδική μας περιουσία ο χρόνος. Ο κριτής των αποφάσεών μας. Ο μετρητής των στιγμών μας: το αν αυτές αξίζουν πραγματικά θα το δείξει εκείνος στο πέρασμά του.

Αν οι μέρες σας είναι «γεμάτες», αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «πλήρεις». Η καθημερινότητά σας, σάς γεμίζει πραγματικά ή στο τέλος της ημέρας, -ακόμα και μετά από ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα- νιώθετε άδεια;

Την απάντηση θα την βρείτε μέσα σας: στα συναισθήματα που σας γεννούν οι επιλογές σας. Ο χρόνος δεν κυλά με τον ίδιο ρυθμό για όλους: αυτό που ο ένας θεωρεί ότι έχει προτεραιότητα μέσα στη μέρα, ο άλλος το θεωρεί επουσιώδες, και αντίστροφα.

Υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που δεν σπαταλούν απλά τον χρόνο σας, αλλά τον ίδιο σας τον εαυτό: δημιουργούν ψυχική κόπωση, ξοδεύουν την ενέργειά σας και αυτό που μένει, δεν είναι απολύτως τίποτα.

Αφιερώνεις το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε πράγματα που δεν σου γεννούν θετικά συναισθήματα -Και πολλά τα κάνεις από υποχρέωση ή λόγω συνήθειας: Ο μοναδικός δρόμος να απολαύσεις την ζωή είναι κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί. Εχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι η αίσθηση που σας αφήνουν όσα κάνετε μέσα στη μέρα; Τι συναισθήματα σάς γεννούν; Αυτό θα πρέπει να είναι το μοναδικό σας κριτήριο για το αν θα πρέπει να έχετε στη ζωή σας ή όχι.

Αν παραπονιέσαι συχνά για την δουλειά σου και τον μισθό σου, τους συνεργάτες σου και τα άτομα που έχεις στον περίγυρό σου, τότε, ξοδεύεις τον χρόνο σου σε εκείνους που δεν πρέπει: Αν πιάνεις τον εαυτό σου να διαμαρτύρεται συχνά για τις καθημερινές καταστάσεις της ζωής σου, τότε, σημαίνει ότι έχεις μια παθητική στάση απέναντι στα πράγματα και αντί να τα αλλάξεις, τα δέχεσαι άνευ όρων. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι δεν εκτιμάς την ζωή και δεν την ορίζεις όπως εσύ θέλεις.

Νιώθεις μονίμως κουρασμένη (επειδή δεν τρέφεσαι σωστά, δεν κοιμάσαι αρκετά, είσαι μπροστά από μια οθόνη -της τηλεόρασης ή του κινητού): Ενα ακόμα σημάδι που δείχνει ότι δεν διαχειρίζεσαι τον χρόνο προς όφελός σου είναι το συνεχές αίσθημα κούρασης που νιώθεις. Οι αιτίες του είναι πάντα πολύ συγκεκριμένες. Εχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το στρες (και τις ασφυκτικές καθημερινές υποχρεώσεις σου), με την ποιότητα του ύπνου σου, τις διατροφικές σου επιλογές και τον χρόνο που αφιερώνεις παρακολουθώντας τις ζωές άλλων.

Δεν κάνεις τίποτα για την βελτίωση του εαυτού σου: Αλλο ένα σημάδι που δείχνει ότι δεν αξιοποιείς τον χρόνο σου σωστά είναι η έλλειψη ερεθισμάτων που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Η απουσία διαβάσματος και άσκησης. Επιπρόσθετα, είναι η συναναστροφή με άτομα που ξέρεις ότι δεν σου κάνουν καλό, δεν σε εμπνέουν, σου απορροφούν όλη σου την ενέργεια.

bovary.gr