Γιατί οι νέοι σύντροφοι μοιάζουν με τους πρώην;

Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συντρόφους με προσωπικότητες παρόμοιες με τις δικές τους.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώην και οι νέοι σύντροφοι τείνουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Το παραπάνω επιβεβαιώνει και μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία γερμανική μελέτη για τις οικογένειες και τις ρομαντικές σχέσεις που άρχισαν το 2008 και συνεχίζουν να συλλέγουν νέα δεδομένα κάθε χρόνο. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε με στοιχεία από πάνω από 12.000 συμμετέχοντες και προσπάθησε να εξετάσει επίσης τους συντρόφους τους.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, οι αρχικοί συμμετέχοντες ανέφεραν αν είχαν ένα νέο σύντροφο, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε στην έρευνα. Όλοι απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπικότητά τους και πώς συμπεριφέρονταν στις σχέσεις, προσφέροντας στους ερευνητές δεδομένα για συνολικά 332 άτομα, τους συντρόφους τους και τουλάχιστον έναν πρώην.

Η μελέτη διαπίστωσε «ένα σημαντικό βαθμό ομοιότητας των συντρόφων, υποδηλώνοντας ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει ένας μοναδικός τύπος ατόμου που προτιμάει κάθε άτομο». Τα ευρήματα δεν μπορούσαν να υποδείξουν την αιτία του φαινομένου, αλλά οι ερευνητές είχαν μερικές θεωρίες σχετικά με το ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τείνουμε να συναντάμε ανθρώπους που είναι σαν εμάς. Αυτό σημαίνει όλοι οι σύντροφοί μας παρελθόντες και παρόντες θα είναι παρόμοιοι μεταξύ τους επειδή όλοι τους είναι όμοιοι με εμάς.

Πηγή: mindbodygreen.com