Λαχταριστό κέικ με χαρουπάλευρο -Υγιεινό και θρεπτικό, θα αντικαταστήσει τη σοκολάτα

  • Τρίτη, 9 Ιούλιος 2019 17:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Πάντα έχουμε όρεξη για ένα λαχταριστό κέικ, ακόμη και το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι τύψεις δεν μας αφήνουν ούτε να φτιάξουμε αλλά κυρίως ούτε να φάμε την κλασική συνταγή. Τόσο τα αυγά όσο το βούτυρο και η έξτρα ζάχαρη (υλικά που κάνουν ένα κέικ τόσο νόστιμο) δεν είναι και ό,τι καλύτερο για εμάς που δεν θέλουμε έξτρα κιλά.  

Ψάχνουμε λοιπόν για εναλλακτικά υλικά που είναι πιο υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας.

Ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης είναι το χαρούπι και τα προϊόντα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάνουν δυναμικό comeback.

Πρόκειται για μια αρχαιοελληνική τροφή που επέστρεψε ως super food. Συχνά το αποκαλούν «το κακάο των αρχαίων Ελλήνων».

Είναι υγιεινό, θρεπτικό αλλά και πάρα πολύ γευστικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού, γλυκών και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σε μια εύκολη συνταγή για κέικ με χαρουπάλευρο από το Cretangastronomy.gr.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα χαρουπάλευρο
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη ( Ή την αναλογία σε στέβια)
½ κούπας χυμός πορτοκάλι
¾ κούπας κομμάτια φρούτου (μπανάνα, μήλο ή αχλάδι)
¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Πατάμε τους σβόλους που έχει το χαρουπάλευρο για να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε. 

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο στο χέρι ή στο μίξερ για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε. Προσθέτουμε το φρούτο και το  μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη  και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς  σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 55-60 λεπτά. 

Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε  5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να δέσει για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Από πάνω μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα, άχνη ζάχαρη ή ότι άλλο topping θέλουμε.

bovary.gr

Αφηστε καποιο σχολιο