Γευστικά αλλά και ωφέλιμα - Αυτές είναι οι πιο υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος

  • Κυριακή, 23 Ιούνιος 2019 14:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

 

Το φαγητό είναι κάτι πολύπλευρο στη ζωή μας: Από την μία θέλουμε κάτι απολαυστικό που να μας χορταίνει και από την άλλη να μας κρατά υγιείς και δυνατούς.

Μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο πλέον καθώς υπάρχουν πολλές υγιεινές και χορταστικές τροφές αλλά και τρόποι μαγειρέματος που είναι πιο υγιεινοί από άλλους.

Μπορείς να μαγειρέψεις τα γευστικά σου πιάτα χωρίς να προσθέσεις συστατικά που δεν χρειάζονται. Σωστά κατάλαβες, μιλάμε για το τηγάνισμα.

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός που δεν καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες των τροφών.

Ψάξαμε και βρήκαμε στο Time ποιες είναι οι πιο υγιεινές μέθοδοι να μαγειρέψεις ένα πιάτο. Και δεν είναι λίγες.

Στον φούρνο μικροκυμάτων

Το να ζεσταίνεις ή να μαγειρεύεις φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων είναι ένας υγιεινός τρόπος λόγω της λίγης ώρας που χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την minimum καταστροφή θρεπτικών συστατικών. Μπορείς να ζεστάνεις εκεί σχεδόν τα πάντα και το καλό είναι ότι διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες στα λαχανικά.

Βράσιμο

Είναι εύκολο, γρήγορο και το μόνο που χρειάζεσαι είναι νερό και αλάτι. Οι ερευνητές προτείνουν αυτόν τον τρόπο καθώς διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές.

Στον ατμό

Από λαχανικά έως ψάρι και φιλέτο, αυτή η μέθοδος επιτρέπει στις τροφές να σιγοβράσουν στους χυμούς τους και να διατηρήσουν όλες τις φυσικές τους αξίες. Και δεν χρειάζεται προσθήκη λιπαρών, απλώς λίγο αλάτι και λεμόνι. 

Poaching

Το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με το αυγό, καθώς πρόκειται για το βράσιμο των αυγών χωρίς το κέλυφος. Γενικότερα, είναι το βράσιμο μιας τροφής σε μικρή ποσότητα νερού, λίγο πάνω από τη σημείο βρασμού. Παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο αλλά είναι ένας καλός τρόπος να μαγειρέψεις ντελικάτες τροφές όπως ψάρι, αυγά και λαχανικά.

Ψήσιμο στη σχάρα

Αυτός ο τρόπος προϋποθέτει μαγείρεμα κάτω από υψηλή και δυνατή φωτιά για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι ιδανικός τρόπος να μαγειρέψεις τρυφερά κομμάτια κρέας.

Grill

Περιλαμβάνει ελάχιστα πρόσθετα λίπη ενώ κρατά το κρέας και τα λαχανικά χυμώδη και τρυφερά, με καπνιστή γεύση. 

Stir-fry

Πρόκειται για το γρήγορο σοτάρισμα στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι και ανακάτεμα μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά ή μικρές μπουκιές κρέατος. 

Καθόλου μαγείρεμα

Υπάρχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας από την ένταξη ωμών τροφών στη διατροφή μας. Φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές τρώγονται ωμές ή άψητες καθώς έτσι διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.

bovary.gr