Γειτονιές του Ηρακλείου .... ανάβουν φωτιές και γιορτάζουν τον Κλήδονα

Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει σε χωριά και γειτονιές του Ηρακλείου, δίνοντας αφορμή για να βρεθούν κοντά οι άνθρωποι σε αυτοσχέδια γλέντια.

 Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας θα αναβιώσει το έθιμο στην πλατεία του προαστίου στις 8 το βράδυ, την Κυριακή 23 του μήνα.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με την χορωδία του ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ Μασταμπά. Στις 8.30 θα μιλήσουν για το έθιμο οι Τ.Μαρμαρέλη  και Σ. Δεληγιάννη. Θα ακολουθήσουν  το κάψιμο των μάηδων  και το ψήσιμο της λυσσόπιτας και η Χορωδία Συνοικία το όνειρο. Στις 9.20 θα γίνει το άνοιγμα του Κλήδονα και θα ακολουθήσει παραδοσιακό πρόγραμμα, με τους Στεφανία Χατζάκη, Εμμανουήλ Σίγμα και Νεκτάριο Μαρίνο.

Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό πρόγραμμα με τους Εμμανουήλ Σίγμα και Αντώνη Ζεμπίλη.

Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού

Στο όμορφο και δροσερό πάρκο της Κνωσού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος

Κνωσού,οργανώνει την γιορτή την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ .’’Θα μαζευτούμε,τονίζουν οι διοργανωτές όπως κάθε χρόνο,   να κάψουμε τα στεφάνια του Μάη, να ρίξουμε στο σταμνί ο καθένας ότι θέλει, να πιούμε το αμίλητο νερό, να ανοίξουμε με το χρυσό κλειδί το κόκκινο πανί κάτω από το φεγγάρι και να πούμε γλυκοπονηρούτσικες μαντινάδες, με τα τραγούδια και τους σκοπούς του Κυριάκου Καλλέργη και των μουσικών του”.  Στη συντροφιά   θα βρίσκεται  και η Λιάνα Σταρίδα, αρχαιολόγος,  η οποία θα πει λίγα λόγια για το έθιμο του Κλήδονα.

Με είσοδο ελεύθερη και με το δημοτικό parking στη διάθεση όλων!

Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων

Ο    Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων, στο  πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά μας, αναβιώνει και φέτος το έθιμο του Κλήδονα, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου   από τις 8 το βράδυ,στο υπαίθριο θεατράκι του Πάρκου της Παραλιακής στον Καράβολα. Η αναβίωση του εθίμου γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και έντονη παραστατικότητα!Έτσι και τα μαγιάτικα στεφάνια καίμε και τις φωτιές πηδούμε κάνοντας ευχές και το αμίλητο νερό παίρνει η Μαρία με τη στάμνα από το πηγάδι και τα ριζικάρια βάζουμε στη στάμνα και ανοίγουμε τον Κλήδονα, βγάζοντας τα ριζικάρια κι ακούγοντας μαντινάδες οι κοπελιές και βέβαια ακολουθεί κρητικό γλέντι.

patris.gr