Χορτοφαγικό παστίτσιο

  • Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2019 09:18
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Αυτή η συνταγή για παστίτσιο δεν έχει κάτι να ζηλέψει από την κλασική και μόλις τη φτιάξετε θα δείτε πόσο δίκιο έχουμε!

Μερίδες:8 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:5′

της Ντίνας Νικολάου

Υλικά
1 πακέτο πένες ή μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
λίγο τριμμένο τυρί για το ψήσιμο
αλάτι

Για τη σάλτσα των λαχανικών
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κιλό μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
1 μέτριο καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
400γρ. ντομάτα κονκασέ
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
8 κουτ. σούπας βούτυρο
8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ λίτρο γάλα
3 αβγά
1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία
Για τη σάλτσα των λαχανικών: Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά, το καρότο και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο ρίχνετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνετε τον μαϊντανό κι επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.

Στο μεταξύ, βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα ζυμαρικά αλ ντέντε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε, τα περιχύνετε με τη σάλτσα των λαχανικών και ανακατεύετε. Τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα, και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Κρατάτε δυο τρεις κουταλιές της σούπας από το γάλα για να το ανακατέψετε με τα αβγά, και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει.

Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε την κρέμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ανακατεύετε τα αβγά με το γάλα που κρατήσατε και τα προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και το μοσχοκάρυδο ανακατεύετε καλά.

Περιχύνετε το φαγητό με την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

olivemagazine.gr