Τα πιο αποτελεσματικά tips για να νιώσετε αμέσως καλύτερα

  • Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2019 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» είχε γράψει ο σατιρικός Ρωμαίος ποιητής, Ιούνιος Ιουβενάλης (60 – 127 μ.Χ.), στο έργο του «Σάτιρες», θέλοντας να τονίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν με προσευχές από τους θεούς να τους χαρίζουν ένα υγιές μυαλό και ένα υγιές σώμα.

Και πόση αλήθεια κρύβει πράγματι η σοφή αυτή φράση, σήμερα που οι απαιτήσεις της ζωής μας στρεσάρουν και το ανεξέλεγκτο άγχος δεν μας χαλά απλώς τη διάθεση, αλλά σωματοποιείται προκαλώντας έναν κυκεώνα προβλημάτων υγείας.

Σας υπενθυμίζουμε πέντε απλούς τρόπους για να αισθάνεστε καλά, εσωτερικά και εξωτερικά:

Γυμναστική
Ο απλούστερος τρόπος για να αισθάνεστε υγιείς, χαρούμενοι και σε καλή φυσική κατάσταση, είναι η άθληση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γυμναστική ενδυναμώνει τον νου, συντελεί σε καλύτερο ύπνο και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Αυτό αποδίδεται στην έκκριση ενδορφινών κατά τη διάρκεια της άθλησης, ορμόνες που μειώνουν την αίσθηση του πόνου και αυξάνουν το αίσθημα ευφορίας και ευχαρίστησης. Έτσι λοιπόν αν θέλετε να «ανεβάσετε» τη διάθεσή σας, δεν έχετε παρά να αθληθείτε περισσότερο.

Υγιεινή διατροφή
Το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο γαστρεντερικό σύστημα και το υπόλοιπο 10% στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που έχει χαρακτηριστεί και ως «ορμόνη της ευτυχίας» καθώς συντελεί στο αίσθημα ψυχικής ευφορίας, ενώ συμβάλλει και σε ποιοτικό ύπνο. Φάτε λοιπόν τις σωστές τροφές και φτιάξτε τη διάθεσή σας. Αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά, υδατάνθρακες και ζάχαρη και εντρυφήστε στο μοντέλο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής συνδυαστικά με την άθληση αλλά και την αποφυγή των αρνητικών ανθρώπων και σκέψεων.

Φυσιολογικό βάρος
Το σωστό σωματικό βάρος εξαρτάται από το φύλο, το ύψος, την ηλικία και το γονιδίωμα του καθενός. Τα περιττά κιλά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος. Το πλεονάζον σωματικό λίπος είναι απόρροια της πλεονάζουσας ποσότητας τροφής. Οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή (πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες ή αλκοόλ) αλλά τα λιπαρά είναι η πιο συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας. Η σωματική δραστηριότητα συνεπάγεται δαπάνη ενέργειας και συντελεί σε καλύτερη διάθεση. Συνεπώς αν ήδη έχετε περιττά κιλά, φάτε λιγότερο και ασκηθείτε περισσότερο να αποκτήσετε φυσιολογικό σωματικό βάρος ανάλογα με το φύλο, το ύψος, την ηλικία και την γενετική σας προδιάθεση.

Επαρκής ύπνος
Ο καλός ύπνος είναι βασικό δομικό στοιχείο της καλής υγείας. Χωρίς επαρκή και ποιοτικό ύπνο είναι αδύνατον να πετύχουμε άριστη σωματική και πνευματική κατάσταση. Επίσης, όταν ο οργανισμός μας προσπαθεί να αναρρώσει απ’ οποιαδήποτε ασθένεια ή τραυματισμό, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση. Όμως, παρά την μείζονα σημασία του για την υγεία, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν κοιμούνται επαρκώς ή δεν απολαμβάνουν έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο.

Υγιές γαστρεντερικό σύστημα
Το μέχρι πρότινος παραμελημένο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, αναδεικνύεται πλέον σε στυλοβάτη της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Το πεπτικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται και επηρεάζει ό,τι συμβαίνει σε όλο το σώμα. Επίσης η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε, η ανοσία, η λειτουργία του νευρικού συστήματος και το ορμονικό σύστημα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την καλή λειτουργία του εντέρου. Όλα αυτά εξάλλου έχουν τεκμηριωθεί από πλήθος μελετών την τελευταία δεκαετία που συσχέτισαν την εντερική υγεία με διάφορες παθήσεις, από την κατάθλιψη μέχρι την παχυσαρκία και τον καρκίνο και φυσικά τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ).

Και φυσικά μην ξεχνάτε τη σημασία των υγιών σχέσεων! Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας σας, τους φίλους, τους συνεργάτες και τον ευρύτερο περίγυρο συντελούν στην ψυχική ισορροπία.

ygeiamou.gr