Το Ελληνικό Καλοκαίρι και οι αντιφάσεις μας. Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Πέμπτη, 6 Ιούνιος 2019 23:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Ο Ιούνιος τρέχει για τα καλά. Τα σχολεία κλείνουν, οι Πανελλήνιες είναι στο φόρτε τους και, παρά τη δροσιά που ακόμη υπάρχει, το καλοκαίρι είναι εδώ. Το Ελληνικό καλοκαίρι με τον ήλιο να καίει, τις παραλίες γεμάτες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και τα παραλιακά καφέ γεμάτα κόσμο. Οι τουρίστες είναι ήδη παντού και το μοναδικό Ελληνικό φως γεμίζει μάτια και καρδιές.

Τι και αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, τι και αν ακόμη η θερμοκρασία θυμίζει άνοιξη περισσότερο, απλά σκεφτόμαστε ότι είναι λίγο όψιμη η εποχή φέτος και κινούμαστε σε mood (Ελληνική λέξη πια κια αυτή) καλοκαιρινής έξαψης.

Το καλοκαίρι όλη η Ελλάδα είναι εξω...Λες και μας πιέζει ένα μικρό διαολάκι να μη μένουμε μέσα. Έξω λοιπόν, οπουδήποτε. Σε βεράντες, σε παραλίες, σε καφετέριες, σε παγκάκια, στις γειτονιές, στα χωριά, στις πόλεις.

Όλοι αναζητούμε τα θετικά vibes (άλλη Ελληνική λέξη και αυτή!) που μας δίνει το φως, η ζέστη αλλά και η επικοινωνία του Καλοκαιριού. Ανακαλύπτουμε ξανά κια ξανά τις ομορφιές του τόπου μας, τις μικρές γωνίτσες-και έχει πολλές πάρα πολλές-που μας προσκαλούν να απολαύσουμε τον καφέ μας ή την μπυρίτσα μας...

Άραγε κατανοούμε ότι ζούμε σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της γης; Κατανοούμε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε αυτό το φως, αυτή τη θάλασσα, αυτά τα τοπία, τα βουνά, τα φαράγγια αλλά και τις απλές όμορφες αυλές ή επειδή τα θεωρούμε δεδομένα, τα αγνοούμε ως απλά, ακίνητα μέρη, συνηθισμένα του περιβάλλοντός μας; Και εν τέλει πως καταφέρνουμε μέσα στην τόση ομορφιά που ζούμε, να μην την εκτιμούμε και να αφήνουμε όλα αυτά που μας χάρισε η φύση στην εγκατάλειψη και στην αδιαφορία; Πως είναι δυνατό να απολαμβάνουμε όλη αυτή την ομορφιά, αλλά η δική μας παρέμβαση συχνά σ αυτήν να είναι καταστροφική;

Το Ελληνικό καλοκαίρι εκτός από φως, ήλιο, θάλασσα, πανέμορφα μέρη, έχει δυστυχώς συχνά ατέλειωτα σκουπίδια, αυθαίρετες παρεμβάσεις σε όμορφα τοπία, έχει συχνά αγένεια, ηχορύπανση, φωτορύπανση, έχει συχνά δημόσια μέρη εγκαταλειμένα και ανοργάνωτα. Αυτή είανι η αντίφασή μας. Κομπορημμονούμε για την ομορφιά του τόπου μας την ίδια στιγμή που κάνουμε ότι μπορούμε να τον ασχημήνουμε. Προσμένουμε τουρίστες να τους φιλοξενήσουμε αλλά συχνά λειτουργούμε με το σύστημα της αρπαχτής. Ευτυχώς, ολοένα και περισσότεροι κατανοούμε ότι η ομορφιά μας δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται προφύλαξη. Χρειάζεται άμυνα σε κάθε κακή μας συνήθεια. Σίγουρα η Ελλάδα μας, είναι το καλύτερο οικόπεδο, αλλά εμείς είμαστε καλοί οικοπεδούχοι; Σίγουρα το Ελληνικό καλοκαίρι είναι μοναδικό, ο συνδυασμός τόπου και καλοκαιριού μας έκανε τον καλύτερο προορισμό στον κόσμο. Χρέος μας να το διαφυλάξουμε. Χρειάζεται απλά θέληση και λίγη προσπάθεια.