Πόσα κιλά μπορείς να χάσεις σε ένα μήνα και παράλληλα να είσαι υγιής;

  • Σάββατο, 8 Ιούνιος 2019 14:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

 

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται ήδη εδώ, οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε να χάσουμε γρήγορα βάρος προκειμένου να έχουμε ένα όμορφο σώμα για την παραλία. Ωστόσο, η απώλεια βάρους είναι πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται, καθώς το να χάσουμε απότομα κιλά μπορεί να ενέχει και κάποιους κινδύνους. Έτσι, δημιουργείται η απορία για το πόσα κιλά μπορείς να χάσει κανείς σε ένα μήνα;

H Christine Santori, διευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους στη Νέα Υόρκη, έχει την απάντηση. Η ειδικός αναφέρει ότι «Το βάρος που μπορεί κάποιος να χάσει σε ένα μήνα και να είναι υγιής εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το αρχικό βάρος, η κατανάλωση θερμίδων, η επάρκεια των θερμίδων και η άσκηση».

Πόσα κιλά;
O καλύτερος τρόπος απώλειας κιλών είναι να τα χάνουμε αργά και σταθερά. Έτσι, όσοι θέλετε να χάσετε λίγα κιλά, τα 500 γραμμάρια (μισό κιλό) την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, 1 με 2 κιλά τον μήνα, είναι ο πιο υγιεινός τρόπος απώλειας. Προκειμένου να ξεκινήσετε, καλό είναι να λάβετε υπόψη τα ποσοστά θερμίδων που καταναλώνετε. Για να χάσετε 500 γραμμάρια την εβδομάδα πρέπει να βάλετε στόχο να αφαιρέσετε 500 θερμίδες από τα καθημερινά σας γεύματα, αναφέρει η Irene Franowicz, RD στο Spectrum Health.

O καθηγητής διαιτολογίας και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell,David A. Levitsky υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χάνουμε πάνω από 500 γραμμάρια την εβδομάδα και δεν συνιστά να χάνουμε πάνω από το 10% του συνολικού βάρους μας εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Η γυμναστική είναι απαραίτητη
Η Franowicz τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην πέφτουμε κάτω από τις 1.200 θερμίδες ημερησίως και εξηγεί ότι αν ακολουθήσουμε μια διατροφή με πολύ χαμηλές θερμίδες, αυτή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα μας και να μας εξαντλήσει. Και η κούραση, δεν θα σας επιτρέψει να κάνετε γυμναστική, που είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά με υγιή τρόπο.

Τέλος, όπως επισημαίνει η Santori, το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά μας δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Αν μάλιστα παράλληλα με τη διατροφή, κάνουμε γυμναστική ίσως η εβδομαδιαία απώλεια βάρους να είναι μικρότερη από 500 γραμμάρια, κι αυτό γιατί με τη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες μας (ενώ χάνουμε λίπος, που είναι και το ζητούμενο). «Το πώς δείχνει και το πώς αισθανόμαστε με το σώμα μας είναι καλύτερος δείκτης προόδου από το νούμερο της ζυγαριάς», λέει χαρακτηριστικά.

unique-ermes.com.