Έξι σημαντικές δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά παίζοντας

  • Σάββατο, 8 Ιούνιος 2019 08:49
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Μπορείτε να σκεφτείτε ένα παιδί που δεν θέλει να παίζει;

 

Ούτε εμείς. Για τα μικρά παιδιά το παιχνίδι είναι ένα μέσο χαράς, εξερεύνησης και ανακάλυψης. Με αυτό χτίζουν παρέες, ακονίζουν τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν τις προτιμήσεις τους και τον εαυτό τους. Πέρα όμως από τα πολλά και σημαντικά που κερδίζει ένα παιδί παίζοντας, υπάρχουν και οι μικρές κατακτήσεις που πολλές φορές παραβλέπουμε. Όμως, στη μεγάλη εικόνα είναι αυτές που μας δείχνουν τη σταθερή πρόοδο ανάπτυξης που έχει το μικρό μας.

Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες;

Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν: Πόσες φορές δεν νιαουρίσαμε, γαβγίσαμε, κάναμε το πρόβατο, κουνώντας παράλληλα την αντίστοιχη φιγούρα για να δείξουμε στο παιδί μας πώς κάνει το ζωάκι; Πόσες φορές δεν παίξαμε τον πυροσβέστη, τον αστυνομικό ή τον αρχιτέκτονα με τα παιχνίδια της σειράς LEGO® DUPLO®; Με αυτό τον τρόπο τα μικρά μας γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους και εμείς… πανηγυρίζουμε.
Μαθαίνουν να διεκδικούν. Το μικρό μας έκανε τα πρώτα του βήματα στην προσπάθεια του να φτάσει το αγαπημένο του αεροπλανάκι. Τα πρώτα βήματα των παιδιών γίνονται συχνά με αφορμή την προσπάθεια τους να αρπάξουν το παιχνίδι τους. Η ανάγκη τους να αρπάξουν αυτό που επιθυμούν τους δίνει ένα έξτρα έναυσμα για να προσπαθήσουν παραπάνω.
Μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι μετά το παιχνίδι τα παιδιά είναι πιο συναισθηματικά, χαρούμενα ή εκνευρισμένα ανάλογα με το πώς πέρασαν. Μπορούμε να γιορτάσουμε. Μέσα από το παιχνίδι τα μικρά μας αναπτύσσουν τις απαραίτητες συναισθηματικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να διαχειριστούν καταστάσεις και να γνωρίσουν καλύτερα τις ανάγκες τους.
Μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους, να περιμένουν τη σειρά τους, να βάζουν τα όρια τους. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που η υπομονή μπορεί να είναι ένα βασανιστική αλλά όταν παίζουνε με άλλα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν.
Μαθαίνουν να βάζουν στόχους. Όταν τα μικρά μας κατασκευάζουν το αεροδρόμιο ή το δέντρο της σειράς LEGO® DUPLO® δεν περνάνε απλά την ώρα τους. Μαθαίνουν να επιδιώκουν αποτελέσματα, να έχουν επιμονή και υπομονή, να γνωρίζουν και να συνδυάζουν σωστά όλα τα στοιχεία που διαθέτουν μέχρι να ολοκληρώσουν αυτό που θέλουν. Έτσι τα παιδιά μας παίρνουν μια πρώτη γεύση του τι σημαίνει κατόρθωμα. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να τους πούμε «Μπράβο» και να αναγνωρίσουμε την αξία τους.
Μαθαίνουν να κατασκευάζουν. Όταν το παιδί βάζει το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο δεν φτιάχνει απλά, άλλον έναν πύργο. Δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες, φτιάχνουν τους δικούς τους κόσμους, αποκτούν αντίληψη ότι αν φτιάξουν ένα ψηλό οικοδόμημα, αυτό θα πέσει.

Η ανακάλυψη της πραγματικότητας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού είναι συναρπαστική. Με το παιχνίδι ανακαλύπτουμε και εμείς πλευρές της προσωπικότητάς του που θα το συνοδεύουν μεγαλώνοντας. Ας πανηγυρίσουμε μαζί του και αυτά τα μικρά ορόσημα.

imommy.gr