Δροσερό γλυκό ψυγείου με κρέμα βανίλιας μπανάνες και καραμέλα

  • Σάββατο, 8 Ιούνιος 2019 17:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ένα λαχταριστό γλυκό ψυγείου με στρώσεις από τραγανή βάση μπισκότων, υπέροχη κρέμαζαχαροπλαστικής βανίλια, μπανάνες, σαντιγί και σος καραμέλας. Μια απλή και εύκολη συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας, για να σερβίρετε το τέλειο γλυκό ψυγείου ιδανικό ως επιδόρπιο αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

2 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε φέτες, για 6 ποτήρια
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, κρύα + 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί
Σος καραμέλας ή σιρόπι καραμέλας εμπορίου
Κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλιας:
2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη (αν προτιμάτε λιγότερο γλυκό το γλυκό σας μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη σε 1/2 φλ.)
1/4 φλ. τσαγιού (30 γρ.) κορν φλάουρ 
1/2 κ.γ. αλάτι
3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
2 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
Για τo κράμπλ μπισκότων:
1½ φλ. τσαγιού ψιλο-θρυμμαστισμένα μπισκότα Πτι Μπερ + επιπλέον θρυμματισμένα για γαρνίρισμα χωριστά
1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
1 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής

Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τα χτυπάτε καλά με σύρμα ή με πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς και τα αφήνετε στην άκρη. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι, τα ανακατεύετε, ρίχνετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να έχετε ένα ομαλό μείγμα.
Το βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να έχετε ένα ομαλό μείγμα, να πήξει ελαφρώς η κρέμα και πάρει 1-2 βράσεις. Το αποσύρετε από τη φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε μερικές κουταλιές της σούπας από το μείγμα κρέμας, σταδιακά, ΜΙΑ κουταλιά τη φορά, μέσα στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας ΑΜΕΣΩΣ και διαρκώς με σύρμα (για να μη ψηθεί το αυγό) μέχρι να ενσωματώνετε τη κάθε κουταλιά. 
Όταν το μείγμα αυγού ζεσταθεί το ρίχνετε στη κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος, ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε διαρκώς για 1 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά και πήξει η κρέμα.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφήνετε τη κρέμα στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντάς τη περιστασιακά για να μη κάνει κρούστα.
Στη συνέχεια καλύπτετε τη κρέμα σκεπάζοντάς τη με πλαστική μεμβράνη η οποία να ακουμπά πάνω στην επιφάνειά της (για να μη κάνει κρούστα) και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως. Όταν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε την “αφρατεύετε” χτυπώντας τη ελαφρώς με σύρμα.
Για το κράμπλ μπισκότων: Ψιλο-θρυμματίζετε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια σε μούλτι ή τα βάζετε σε πλαστική τσάντα ziplock και τα χτυπάτε με πλάστη. Τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να συνδιαστούν πλήρως.
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα πυρέξ με διαστάσεις 22×32 εκ. το απλώνετε στη βάση του και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμους φούρνο για 10-12 λ ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς ανοιχτό καφέ χρώμα και γίνει τραγανό. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά. 
Για τη συναρμολόγηση: Παίρνετε 6 ρηχά και φαρδιά ποτήρια (ουίσκυ) και μοιράζετε ισομερώς στη βάση τους το κράμπλ μπισκότων. Με ένα μικρότερο ποτήρι (βλέπε φωτογραφία πιο κάτω) πιέζετε τα μπισκότα στη βάση των ποτηριών. Από πάνω απλώνετε στα 6 ποτήρια 1 στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής, από πάνω 3-4 φέτες μπανάνες και πάνω από τις μπανάνες μια στρώση σαντιγί, μοιράζοντας ισομερώς και ομοιόμορφα τη μισή κρέμα και τη μισή σαντιγί. 
Πάνω από τη σαντιγί πασπαλίζετε λίγα από τα επιπλέον θρυμματισμένα μπισκότα και σιρόπι ή σος καραμέλας. Συνεχίζετε από πάνω με άλλη μια στρώση κρέμας μοιράζοντας ισομερώς την υπόλοιπη μισή κρέμα και τελειώνετε με στρώση σαντιγί, με την υπόλοιπη μισή σαντιγί χρησιμοποιώνας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής για καλύτερη εμφάνιση .
Πριν τα σερβίρετε, μπορείτε να τα σερβίρετε αμέσως ή να τα βάλετε για 2-3 ώρες περίπου στο ψυγείο, πασπαλίζετε πάνω από τη σαντιγί λίγα θρυμματισμένα μπισκότα, τα περιχύνετε με σιρόπι ή σάλτσα καραμέλας και τα γαρνίρετε με 1-2 φέτες μπανάνας. 

sintayes.gr