Το σπίτι που χτίστηκε για να παίζουν τα παιδιά - Mαγεία με ενσωματωμένο… παιδότοπο

  • Κυριακή, 2 Ιούνιος 2019 09:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Alphington Tower House το λένε και είναι ένα σπίτι διαφορετικό από τα άλλα στη Βικτόρια της Αυστραλίας.

Μια οικογένεια με δυο οχτάχρονα δίδυμα πέρασε μια μέρα το κατώφλι του αρχιτεκτονικού γραφείου Austin Maynard Architects ζητώντας από τη δημιουργική ομάδα ένα σπίτι που να προσφέρει υπαίθρια αναψυχή, φύση, τέχνες και δημιουργική απασχόληση για τα ζωηρά παιδιά.

Κι έτσι γεννήθηκε το Tower House, που μοιάζει εξωτερικά σαν μια σειρά από μικρότερες κατασκευές, διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, η χρωματική ομοιομορφία των οποίων τις κάνει ωστόσο να μοιάζουν με συνεκτικό κτίσμα.

Και αντί να κλείνεται πίσω από την ιδιωτικότητά του, το σπίτι έχει ανοίξει διάπλατα τις πύλες του στη συνοικία, μετατρέποντας την αυλή του σε χώρο συγκέντρωσης και ξενοιασιάς για όλους τους γείτονες!

Εσωτερικά ακολουθείται η ίδια δομική αρχή, ένας ενιαίος χώρος δηλαδή που διαχωρίζεται εφευρετικά σε δωμάτια και γωνιές. Και παντού υπάρχει φυσικά κι ένας κρυμμένος παιδότοπος, από δίχτυα στο ταβάνι μέχρι και σκάλες στην κουζίνα.

«Οι S+P και τα 8χρονα δίδυμά τους μας ζήτησαν ένα σπίτι ώστε ‘‘η κοινότητα, η τέχνη και η φύση να έρθουν κοντά’’. Τους σχεδιάσαμε ένα χωριό», λέει χαρακτηριστικά το αρχιτεκτονικό γραφείο, ανακαινίζοντας και επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον κτίσμα.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015 και έχει βραβευτεί σε αναρίθμητους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς…

newsbeast