Αναβίωση του μύθου της Ευρώπης ... με στεφανιοδρομία από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς

 Την Κυριακή 16 Ιουνίου το «Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς» διοργανώνει την 3η Στεφανιοδρομία- «Αναβίωση του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών, τον Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και την Δημοτική επιχείρηση «ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς, με συνέπεια στις δράσεις του για ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αναβιώνει ξανά το πανάρχαιο και ξεχασμένο αρχαίο έθιμο του τόπου μας, τον Μύθο της αρπαγής της Ευρώπης που αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο διαδεδομένους μύθους και έχει τις ρίζες του στον ελληνικό και συγκεκριμένα στον Μινωϊκό πολιτισμό».

Το Πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αθλητικής-πολιτιστικής αυτής διοργάνωσης «Αθλητές θα τρέξουν την πολιτιστική διαδρομή, στις 16-6-2019 ημέρα Κυριακή, η ώρα έναρξης θα είναι 8.30 το πρωί από τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, κοντά στον μυθικό Πλάτανο -και κρατώντας τη σημαία του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, περιμέτρου 9 μέτρων, μαζί με ελληνικές σημαίες θα περάσουν από τα χωριά της Μεσαράς.

Στην αφετηρία θα είναι οι Σύλλογοι Αμπελούζου, Αγίων Δέκα και Μητρόπολης. Τα χωριά διαδρομής-σταθμοί από όπου θα περάσει η στεφανιοδρομία είναι: Μητρόπολη, Χουστουλιανά, Πλάτανος, Πέρι, Αληθινή, Πόμπια, Πετροκεφάλι, Κουσές, Σίβας, Καμηλάρι, Μετόχι Καμηλάρι, Άγιος Ιωάννης- με τερματισμό στην μινωική Φαιστό, “στην πόλη του φωτός”, όπως ονομάζεται η Φαιστός στην μινωική γραφή (γραμμική Β). Η Φαιστός ήταν η πρώτη αστική μινωική πόλη στην Κρήτη. Κατά την διαδρομή θα υπάρχει αστυνομική κάλυψη, ενώ την υγειονομική κάλυψη θα αναλάβουν οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού Μοιρών.

Πληροφορίες & εγγραφές

Για πληροφορίες και εγγραφές στη πολιτιστική διαδρομή του Μύθου της Ευρώπης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς (Φανουργάκης Γρηγόρης- τηλ. 6974896421), στον Σύλλογο Μαραθονοδρόμων Κρήτης (Καμπαξής Σπύρος τηλ. 6972016000), στον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών (Μανόλης Δακανάλης τηλ. 6977310091) & στον Σύλλογο ΑΜΕΑ «Το Μέλλον» (Μανόλη Στεφανουδάκη τηλ. 6940756204). Γενικές Πληροφορίες για την Αναβίωση του Μύθου, Μιχάλης Σπυριδάκης, Πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς, τηλ. 6931311115.

Εν αρχή ην ο μύθος

Σύμφωνα με τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης, ο Δίας μεταμορφωμένος σε ήρεμο κάτασπρο ταύρο άρπαξε την όμορφη Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης. Διέσχισαν σχεδόν όλη την σημερινή Ευρώπη και με την βοήθεια θαλάσσιων θεοτήτων πέρασαν την θάλασσα και έφτασαν στην Κρήτη. Αγκιστρωμένη στα κέρατα η Ευρώπη, ήλθε στη Κρήτη. Από την ένωση του ζευγαριού προέκυψαν τρία παιδιά, ο Μίνωας, ο Σαρπηδόνας και ο Ραδάμανθυς.

Η Ευρώπη μετά τον θάνατό της λατρεύτηκε με το όνομα Ελλωτίς ή Ελλωτία. Στα Ελλώτια, γιορτή χαράς για την ανάσταση της φύσης, κατά τα ελληνιστικά χρόνια, έπλεκαν ένα τεράστιο στεφάνι από μυρτιά, με περίμετρο είκοσι πήχεις (περίπου εννιά μέτρα) και στο κέντρο του στεφανιού εικάζεται ότι ήταν τα οστά της Ευρώπης που αναστηνόταν κάθε άνοιξη. Οι λατρείες προς τιμή της Ευρώπης είναι συνδεδεμένες με δέντρα. Το μοτίβο του δέντρου εμφανίστηκε νωρίς στη μινωική κεραμική και σε χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, άλλοτε ίσως για να τονίσουν τον αγροτικό χαρακτήρα της κοινωνίας των Μινωιτών (καμαραϊκά αγγεία), άλλοτε με τον ιδιαίτερο συμβολισμό του κύκλου της ζωής (μικρογλυφία). Η Μεγάλη Θεά, της οποίας η ταύτιση με τη φύση υποβάλλεται στην κρητομυκηναϊκή τέχνη με ποικίλους τρόπους, εμφανίζεται κάτω από το δέντρο να δέχεται προσφορές υποδεικνύοντας σκηνές υπαίθριας λατρείας. Επίσης και ο ταύρος έχει μια ιδιαίτερη παρουσία στην κρητική μυθολογία και ιστορία. Η επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη είναι σημαντική. Ήδη από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα ως σήμερα είναι εκατοντάδες τα έργα που έχουν εμπνευστεί από το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης: σε μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία της Αττικής και της Κάτω Ιταλίας, σε μετόπες, σε ειδώλια, σε σφραγιδόλιθους, χάλκινα αντικείμενα και σε πολλά κρητικά νομίσματα. Η αρπαγή της Ευρώπης συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και στην νεώτερη τέχνη μέχρι και σήμερα.

Έκθεση στη Φαιστό

Σημειώνεται ότι με την συνεργασία της Δημοτικής επιχείρησης Φαιστού, ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ, οργανώνεται έκθεση φωτογραφίας τέχνης, νομισμάτων & χαρτών που επεξηγούν πως εξαπλώθηκε η Ευρώπη από την Μεσαρά έως στη σημερινή Ευρώπη. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί δράση με ζωγραφική παιδιών στο χώρο του περιπτέρου. Ξενάγηση θα γίνει από την αρχαιολόγο κα Σαμωνάκη Δέσποινα για την επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη, στην κοινωνία κλπ από την αρχαιότητα έως σήμερα, την κα Καπελάκη Εύα η οποία θα μιλήσει με θέμα τον επηρεασμό του μύθου στη σύγχρονη σκέψη, στην καθημερινότητα μας και στη λαογραφία και ο κ. Σπυριδάκης Μιχάλης θα επεξηγήσει πως το τοπίο στη εποχή του Χαλκού (Μινωική περίοδο) επέδρασε στη δημιουργία του Μύθου. Τα μικρά παιδιά ζωγραφίζοντας πάνω σε μπλοκ θα αναδείξουν την σχέση του Μύθου με το τοπίο. Τα είδη ζωγραφικής (μπλοκ και χρώματα) θα τα φέρουν τα ίδια τα παιδιά. Ώρα έναρξης της έκθεσης: 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιουνίου.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από το προσωπικό αρχείο του Προέδρου του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς Μιχάλη Σπυριδάκη και μετά το τέλος της πολιτιστικής δράσης όποιος σύλλογος της Μεσαράς, κατόπιν αίτησης στο Δίκτυο Συλλόγων, μπορεί να την εκθέσει στο χωριό του για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δια-SOS-τε τη Μεσαρά