Δείτε γιατί πρέπει να πλένετε οπωσδήποτε τα καινούρια ρούχα που αγοράζετε

Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό τι μπορεί να κουβαλάει επάνω της μια καινούργια μπλούζα που μόλις αγοράσατε; Πόση σημασία δίνετε στις ετικέτες που αναφέρουν από τι υλικά είναι φτιαγμένο το ρούχο και πώς μπορεί η αμέλειά μας να επηρεάσει την υγεία μας;

 

Ένα βήμα που συχνά παραλείπουμε ή δεν εκτελούμε σωστά είναι το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων.
Παρά το γεγονός ότι μοιάζουν καθαρά και συχνά τα αγοράζουμε σε ειδική συσκευασία, τα καινούργια ρούχα φέρουν συχνά τοξικές χημικές ουσίες όπως συνθετικά χρώματα και ρητίνες φορμαλδεΰδης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες επιπλοκές.

 

Τα καινούργια ρούχα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές για να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υπολείμματα.

Τα ρούχα που αγοράζουμε προέρχονται από διάφορες χώρες, σε καθεμιά από τις οποίες ισχύουν διαφορετικοί νόμοι όσον αφορά τα επιτρεπόμενα επίπεδα χημικών ουσιών.

 

Τα χρώματα και οι ρητίνες είναι δύο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ρουχισμού.

Μπορεί να προκαλέσουν ήπιες φλεγμονές, ξηρότητα, φαγούρα έως και σοβαρές αντιδράσεις του δέρματος.

 

Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι συνηθέστερες σε σημεία του σώματος που εκδηλώνεται εφίδρωση ή που υπάρχουν τριβές με τα υφάσματα, όπως η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και η περιοχή γύρω από τις μασχάλες.

Στα άτομα με αυξημένη ευαισθησία, συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να προκαλέσουν κρίση δερματίτιδας.

Για να αποφύγετε επιπλοκές, θα πρέπει λοιπόν να πλένετε κάθε καινούργιο ρούχο που αγοράζετε τουλάχιστον δύο φορές και αμέσως μετά να το αερίζετε σε εξωτερικό χώρο πριν το φορέσετε για πρώτη φορά.

Πηγή: onmed.gr