Οι μεγάλες business με τα βασιλικά μωρά

  • Δευτέρα, 13 Μάιος 2019 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ καλωσόρισαν το πρώτο τους μωρό. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δε δείχνουν να έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το γεγονός αυτό, η αλήθεια είναι ότι η γέννηση ενός μωρού στη βρετανική βασιλική οικογένεια έχει επιπτώσεις – θετικές φυσικά – για την οικονομία της χώρας.

Για παράδειγμα, η γέννηση του Πρίγκηπα Γεώργιου, του πρώτου παιδιού του Γουίλιαμ και της Κέιτ και τρίτου στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, εκτιμάται ότι απέφερε στην οικονομία τουλάχιστον 240 εκατομμύρια στερλίνες από δαπάνες για τους εορτασμούς, για αγορά ενθυμίων, βιβλίων και πολλών άλλων.

Πολλές εταιρείες λιανικής κάνουν «πάρτι» χάρη στα μωρά της βασιλικής οικογένειας. Η κουβερτούλα, με την οποία τύλιξαν την Πριγκίπισσα Σαρλότ κατά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη γέννησή της, ξεπούλησε μέσα σε μερικά λεπτά. 100.000 άνθρωποι από 183 διαφορετικές χώρες επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα της εταιρείας που φτιάχνει τα συγκεκριμένα κουβερτάκια μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Η γέννηση του Πρίγκηπα Γεώργιου απέφερε στην οικονομία τουλάχιστον 240 εκατομμύρια στερλίνες. Τα χρήματα αυτά κατανέμονται ως εξής:

87 εκατ. στερλίνες από τους εορτασμούς
80 εκατ. στερλίνες από την πώληση ενθυμίων και παιχνιδιών
76 εκατ. στερλίνες από την πώληση DVD, βιβλίων και άλλων πολυμέσων.

Η γέννηση της Πριγκίπισσας Σαρλότ απέφερε στην οικονομία τουλάχιστον 75 εκατ. στερλίνες, ενώ ακόμη και η γέννηση του Πρίγκηπα Λούις, του τρίτου παιδιού του Γουίλιαμ και της Κέιτ, είχε όφελος τουλάχιστον 54 εκατ. στερλινών.

27 εκατ. στερλίνες προήλθαν από τους εορτασμούς για τη γέννηση του μωρού
18 εκατ. στερλίνες από την πώληση ενθυμίων και
9 εκατ. στερλίνες από την πώληση περιοδικών και βιβλίων.

Πολύ σημαντικά ήταν τα έσοδα από το γάμο του Χάρι και της Μέγκαν και εκτιμώνται σε τουλάχιστον 120 εκατ. στερλίνες. Ο μεγάλος νικητής ήταν ο τομέας της μόδας. Συγκεκριμένα:

45 εκατ. στερλίνες προήλθαν από πωλήσεις ρούχων και αξεσουάρ
35 εκατ. στερλίνες από τους εορτασμούς, κυρίως στον τομέα της εστίασης, δηλαδή για φαγητά και ποτά
30 εκατ. στερλίνες από την πώληση ενθυμίων
10 εκατ. στερλίνες από την πώληση περιοδικών και βιβλίων.

Μένει να δούμε αν θα έχει την ίδια επιτυχία και ο μικρός Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάντεν…

economistas