Πασχαλινά αβγά με φυσικές αυτοσχέδιες βαφές; Δες εδώ πως θα το κάνεις

Γιατί επικράτησε το κόκκινο χρώμα;

Μία από τις περισσότερο αποδεκτές θεωρίες είναι, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αβγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της.

Μία τρίτη αντίληψη θεωρεί, ότι η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αβγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος, νωρίτερα αδυνατώντας να το πιστέψει, είπε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Μία τελευταία ερμηνεία, για το καθιερωμένο χρώμα των αβγών έχει πρωταγωνίστρια μία άγνωστη γυναίκα, η οποία αντί του Ρωμαίου αυτοκράτορα, πείστηκε για την Ανάσταση, μόνο όταν είδε τα αβγά της να βάφονται κόκκινα.

 Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό: τα πασχαλινά αβγά θέλουν χρώματα. Πλέον, η σύγχρονη «μόδα» μάλιστα επιτάσσει τα αβγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα και με διάφορα σχέδια. Γνωρίζετε, πως μπορούμε να τα βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά μας αβγά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές βαφές του εμπορίου;

Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε τι χρώμα θα βάψουμε τα αβγά μας. Οι επιλογές από τη φύση εντυπωσιακές.

Διαλέγουμε χρώματα

Παντζάρι για κλασικό κόκκινο χρώμα

Μένοντας πιστοί στην παράδοση του κόκκινου χρώματος, βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αβγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.

[egg2] Όσο νωρίτερα τα βγάλουμε, τόσο πιο ροζ το χρώμα τους. Αντίθετα, αν δείξουμε υπομονή, το βαθύ κόκκινο χρώμα θα μας εκπλήξει. Προσοχή, όμως χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, γιατί το παντζάρι εκτός από τα αβγά θα βάψει και τα χέρια μας.

Κρεμμύδια για πορτοκαλί χρώμα

Η πιο κλασική συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια. Βράζουμε τις φλούδες από 4-5 ξερά κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα, έπειτα βράζουμε μέσα τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Προσοχή: τα αβγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου (για να μη σπάσουν). Η τεχνική αυτή δημιουργεί μοναδικούς κυματισμούς στα αβγά. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, πρώτα βράζουμε το ζουμί, το σουρώνουμε και μετά συνεχίζουμε με τα αβγά.

Το βαθύ κίτρινο χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας κουρκουμά. Μάλιστα, 5 γενναίες κουταλιές αρκούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον κουρκουμά, προσθέτουμε νερό (μέχρι το σημείο που να μπορεί να καλύψει τα αβγά που θα βάλουμε μετά) και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά. [egg1] Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα

Βάζουμε τα αβγά στο ζουμί, μαζί με μία ακόμη κουταλιά ξίδι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα ακόμα.

Κόκκινο λάχανο για μοβ αποχρώσεις

Για να βάψουμε τα αβγά μας μοβ/μπλε, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου. Με αναλογία ¼ λάχανο ανά 4 αβγά, βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα φύλλα με λίγο ξίδι και νερό. Βράζουμε τα αβγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περιμένουμε …6 ώρες.

Μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το υπέροχο χρώμα θα μας ανταμείψει. Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα αβγά έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και ενδεχομένως να μην ενδείκνυνται για κατανάλωση. Καλύτερα να τα κρατήσουμε ως διακοσμητικά.

[egg3] Για έξτρα διακόσμηση υπάρχει και η τεχνική του…φύλλου. Για αρχή, μαζεύουμε και πλένουμε καλά μικρά φύλλα από λουλούδια και έπειτα τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε παλιά καλσόν και τοποθετούμε μέσα το αβγό, όπου στη μία πλευρά έχουμε τοποθετήσει (απλωμένο) το φύλλο του λουλουδιού.

Για ανοιξιάτικα σχέδια

Δένουμε το καλσόν κόμπο, ώστε να σταθεροποιηθεί το φύλλο πάνω στο αβγό και συνεχίζουμε με τη βαφή μας. Όταν τα αβγά βαφτούν, αφαιρούμε το καλσόν και το φύλλο. Το αβγό μας πλέον έχει ένα δικό του ανοιξιάτικο σχέδιο.

Εναλλακτικά, μπορoύμε να κολλήσουμε πάνω στα αβγά μας κορδέλες, χάντρες και ό,τι άλλο ικανοποιεί την καλλιτεχνική μας φύση.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αβγά: με κρύο και ζεστό χρώμα. Και οι δύο διαδικασίες έχουν την ίδια λογική αλλά στην περίπτωση της ζεστής βαφής έχουμε πιο έντονα χρώματα.

Ζεστή ή κρύα βαφή;

1. Ζεστή βαφή

Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα στο διάλυμα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Αποφεύγουμε να βράσουμε τα αβγά και το υλικό (π.χ κρεμμύδια) μαζί, γιατί τα αβγά μας θα έχουν στίγματα πάνω τους. Για να αποκτήσουν ένα λαμπερό ομοιογενές χρώμα, βράζουμε το διάλυμα ξεχωριστά.

2. Κρύα βαφή

Αφού έχουμε βράσει το διάλυμα, το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο κάνουμε και με τα αβγά. Έπειτα τοποθετούμε τα αβγά στο διάλυμα και περιμένουμε ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να έχουν τα αβγά μας.

Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες (από τις γιαγιάδες μας), οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οι ιδανικές συμβουλές για να πετύχουμε την καλύτερη βαφή.

6 tips από τη ….γιαγιά για πετυχημένα πασχαλινά αβγά

1. Για ομοιόμορφο χρώμα στα αβγά μας, επιλέγουμε εκείνα που έχουν άσπρο τσόφλι.
2. Τα αβγά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να απομακρυνθούν σκόνες και ειδικά λιπαρές ουσίες από το τσόφλι. Εάν παραμείνουν, δε θα βαφτούν καλά και το χρώμα δε θα σταθεροποιηθεί.
3. Για να μη σπάσουν τα αβγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μόλις πάρουν βράση. Με τον τρόπο αυτό, τα αβγά σταματούν να «χοροπηδούν» κατά τον βρασμό, προστατεύοντας το τσόφλι.
4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και καλύπτουμε την κουζίνα και τον πάγκο μας, γιατί ακόμη και τα φυσικά προϊόντα βάφουν, ειδικά μάλιστα το παντζάρι.
5. Πάντα χρησιμοποιούμε ξίδι στο διάλυμα με το νερό. Το ξίδι, όχι μόνο αποστειρώνει το αβγό, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι. 
6. Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αβγά, χρησιμοποιούμε μία μαλακή χαρτοπετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με λίγο λάδι. Έτσι, θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους.