Αλλεργικός βήχας: Πώς θα τον ξεχωρίσετε από το βήχα λόγω ίωσης

  • Κυριακή, 14 Απρίλιος 2019 12:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Εάν ταλαιπωρείστε από εποχικές αλλεργίες, οι οποίες εκδηλώνονται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, η άνοιξη δεν είναι η εποχή σας.

Η γύρη από τα δέντρα και τα φυτά ενοχοποείται για συμπτώματα στη μύτη, τα μάτια και το λαιμό, προκαλώντας μεταξύ άλλων επίμονο βήχα.

Είναι όμως βήχας που προκαλείται από εποχικές αλλεργίες ή από κάποια ίωση;

Ο William Reisacher, επικεφαλής του τμήματος Αλλεργιολογίας στην Κλινική New York-Presbyterian και Weill Cornell Medicine, εξηγεί ότι ο βήχας δεν συγκαταλέγεται στα πρώτα συμπτώματα εποχικών αλλεργιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σχετίζεται με αυτές.

«Οι αλλεργίες σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως οι τρίχες της γάτες, η σκόνη ή η γύρη, συνήθως προκαλούν φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη ή τα μάτια και ρινική καταρροή», τονίζει. Εάν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, μπορούν να προκαλέσουν βήχα, προσθέτει.

Μετά από εκτεταμένη χρονική περίοδο, το σώμα αμύνεται παράγοντας παχύτερη από τη συνηθισμένη βλέννα, η οποία μπορεί να προκαλέσει βήχα.

«Η φλεγμονή στη μύτη και το λαιμό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και στο κάτω μέρος των αεραγωγών (πνεύμονες και βρόγχοι), όπως παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από άσθμα» διευκρινίζει.

Εάν ο βήχας σας οφείλεται σε αλλεργία, πιθανότατα θα είναι πολύ ξηρός.

«Αν και δεν είναι απόλυτο, ο ερεθισμός των αεραγωγών λόγω αλλεργιών ή άσθματος, παράγει τυπικά ξηρό βήχα. Εάν ο βήχας είναι παραγωγικός και επιμένει, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει λοίμωξη» εξηγεί ο Δρ Reisacher.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι παίρνετε τα κατάλληλα φάρμακα για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σας.

Πηγή: popsugar.com