Γεύσεις από την εποχή του Ερωτόκριτου - Παρουσιάζονται στο 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

  • Πέμπτη, 4 Απρίλιος 2019 11:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Γεύσεις από την εποχή του Ερωτόκριτου: Είναι μια από τις σημαντικές εκπλήξεις που ετοιμάζονται την Κυριακή στο Φεστιβάλ Κρητική Κουζίνας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φεστιβάλ: 
“Το 2019 ορίστηκε ως έτος «Ερωτόκριτου» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από εισήγηση-πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, στόχος να φέρει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την προώθηση του Ερωτόκριτου στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.
Για τη μαγειρική και τη διατροφή των Κρητικών στη διάρκεια της βενετοκρατίας (1211-1669), διαθέτουμε πολύτιμες μαρτυρίες. Οι λαίμαργοι και αιωνίως πεινασμένοι δούλοι των κρητικών κωμωδιών, οι οποίες γράφτηκαν στα τέλη της κυριαρχίας της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στην Κρήτη, αλλά και οι αναμνήσεις ενός Κρητικού πρόσφυγα στην Ιταλία μερικές δεκαετίες μετά το τέλος του Κρητικού Πολέμου και την οθωμανική κατάκτηση του νησιού, απαριθμούν τα άφθονα αγαθά της κρητικής γης και πάμπολλα φαγητά, μαγειρεμένα με απλούς ή πολύπλοκους τρόπους, για το καθημερινό αλλά και για το γιορτινό τραπέζι. Αναφέρουν επίσης τα κρασιά με τα οποία τα συνόδευαν, αλλά και τα γλυκίσματα και τα φρούτα. Μερικά από τα φαγητά εκείνα, κρητικά ή ξενόφερτα μα προσαρμοσμένα στην τοπική κουζίνα, μαγειρεύονται ακόμη και σήμερα σε όλη την Κρήτη ή σε μερικές μόνο περιοχές της. Άλλα δεν διασώθηκαν μέχρι τις ημέρες μας. Άλλα, τέλος, διατήρησαν το όνομά τους, άλλαξε ωστόσο ο τρόπος παρασκευής τους. 
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ολοκληρώθηκε η εργασία μας και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο ετήσιο αντάμωμα των συλλόγων το « 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μαγειρική και τη διατροφή των Κρητικών στη διάρκεια της βενετοκρατίας (1211-1669).
Ευχαριστούμε θερμά τη Λένα Ηγουμενάκη Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, τη Δέσποινα Μαραγκάκη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου και την Ειρήνη Λυδάκη, Φιλόλογο για την πολύτιμη βοήθεια της. 
Χίλια καλώς να σμίξουμε.”.