Τρεις Κυριακές γιορτάζει τα βιβλία με εργαστήρια το μουσείο Καζαντζάκη

  • Τετάρτη, 3 Απρίλιος 2019 07:37
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

Τρία εργαστήρια “προσγειώνονται” στο Μουσείο Καζαντζάκη που γιορτάζει την ανάγνωση και τα βιβλία τις Κυριακές 7, 14 και 21 Απριλίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου, οι  καλλιτέχνες Ιωάννα Θέμελη, σχεδιάστρια και gamedeveloper,Χρήστος Κωτσίνης γραφίστας και εικονογράφος και BjornAλεξανδρίδης συνθέτης και μουσικός παραγωγός, θα φιλοξενηθούν από το Μουσείο Καζαντζάκη και θα μοιραστούν με τα παιδιά τη φαντασία τους και τις καλλιτεχνικές τους περιπέτειες.

Με σκοπό  την ανακάλυψη των διαστάσεων του γραπτού λόγου του Καζαντζάκη και τη δημιουργία ενός βιβλίου και του ηχοτοπίου του, τα παιδιά διαβάζουν και συζητούν αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο του Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο, καθώς γνωρίζουν την τέχνη της εικονογράφησης, της χαρακτικής και της μουσικής σύνθεσης. Εικονογράφος;

Χαράκτης; Ή μήπως, μουσικός; Στο Μουσείο Καζαντζάκη θα συνδυάσεις και τις τρεις αυτές ιδιότητες προκειμένου να φτιάξεις ένα βιβλίο με εικόνες, το εξώφυλλό του και ένα μουσικό κομμάτι για να δημιουργήσεις τη «Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο».

Δομίνικε, οι Εικόνες βρίσκονται στις Λέξεις!
Εργαστήρι εικονογράφησης
Κυριακή 7 Απριλίου

Τo βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στον Γκρέκο” μετουσιώνεται σε εικόνες με στόχο να το καταλάβουμε καλύτερα και να εκφραστούμε μέσα από αυτό. Σε αυτό το εργαστήρι μιλάμε για την ιστορία των κόμικ, το frame και τον τρόπο που σχεδιάζονται οι χαρακτήρες. Έλα για να μάθεις με την Ιωάννα με πόσους τρόπους μπορείς να ζωγραφίσεις τον κόκκινο σκούφο του Νίκου Καζαντζάκη, να σχεδιάζεις τις εικόνες του βιβλίου του και να φτιάξεις τη «Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο».

Δομίνικε, να σου Συστήσω τον Mickey Mouse!
Εργαστήρι Χαρακτικής και Τυπώματος
Κυριακή 14 Απριλίου

Αυτό το εργαστήριο θα περιλαμβάνει χαρτιά, μελάνια και εργαλεία χαρακτικής. Θα ξεφυλλίσεις το βιβλίο “Αναφορά στον Γκρέκο” και θα ανακαλύψεις τα μικρά έργα τέχνης που βρίσκονται μέσα σε αυτό, όπως τη γραμματοσειρά των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Ο Χρήστος θα σου μιλήσει για τη σπουδαία τέχνη της χαρακτικής, τη σχέση της με την εικονογράφηση και θα σου δείξει από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου. Έπειτα, θα κληθείς να συνθέσεις το δικό σου εξώφυλλο για την “Αναφορά στον Γκρέκο” παίρνοντας ένα στοιχείο από τη προσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλο και ένα… χέρι βοηθείας από τον Mickey Mouse! Το δικό σου μοναδικό χαρακτικό έργο θα τυπωθεί στο εξώφυλλο του βιβλίου σου με τίτλο «Η Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο».

Δομίνικε, η Μουσική δεν είναι μόνο Νότες!
Εργαστήρι Σύνθεσης Μουσικού Κομματιού
Κυριακή 21 Απριλίου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει μουσική; Η μουσική αυτή την Κυριακή δεν είναι βασισμένη σε νότες αλλά σε ήχους. Αυτοσχέδια όργανα, ιδιόφωνα κρουστά, σιωπές, ήχοι από το περιβάλλον και την καθημερινότητά μας θα αποτελέσουν τη σύνθεση για ένα μουσικό κομμάτι. Τα παιδιά -που δεν χρειάζεται να έχουν απαραίτητα γνώσεις μουσικής-  θα ανακαλύψουν πως μπορούν να επικοινωνούν χωρίς λόγια και πως μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα με μέσο τον ήχο.

Στο εργαστήρι αυτό, ο Bjorn θα σου μιλήσει για τη μουσική τεχνολογία, θα σε καθοδηγήσει για  να κάνεις τις δικές σου ηχογραφήσεις και θα σε βοηθήσει  να πειράξεις τον ρυθμό και τη διάρκεια τους. Με έμπνευση από τις εικόνες του βιβλίου των δύο προηγούμενων εργαστηρίων με τίτλο «Η Δική σου Αναφορά στο Γκρέκο» θα δημιουργηθεί από τα παιδιά ένα συλλογικό μουσικό κομμάτι που θα λειτουργεί ως ηχοτοπίο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στον Γκρέκο”.

Στο τέλος του εργαστηρίου, τα εικονογραφημένα βιβλία με το μοναδικό τους εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και το μουσικό κομμάτι θα σταλούν με το ταχυδρομείο στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών.

Ώρα: 11.30-14.00

Απευθύνεται σε παιδιά από 7 έως 12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.  Πληροφορίες και κρατήσεις: στο 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00- 15.00 και στο email info@kazantzaki.gr.

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ (και για τις 3 συναντήσεις).

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (για ένα εργαστήρι).

Συντονισμός και επιμέλεια: Bίκη Χρηστάκη.

Αφηστε καποιο σχολιο