Οι πίτες από τον Αποκόρωνα γέμισαν μυρωδιές όλη την Κρήτη - Της Λένας Ηγουμενάκη *

  • Τετάρτη, 27 Μάρτιος 2019 11:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Στις 24 Μαρτίου στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου (Καρύδι Αποκορώνου) μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, των Συλλόγων του Δήμου Αποκορώνου και του Αγίου Γεωργίου Σητείας ´´Οι Τουρτουλοι´´ , ξύπνησαν μνήμες και έζησαν μια ξεχωριστή, γευστική και πρωτόγνωρη εμπειρία, με θέμα "Η δευτερογενής παραγωγή αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή".

Την Κυριακή το πρωί μετά τη λειτουργία, μαζέψαμε χόρτα, ζυμώσαμε, ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε, σφακιανή πίτα, αγκιναρόπιτα, πασχαλινά καλιτσούνια, μηζυθρένια και ανάμικτα τηγανιτά καλιτσούνια, χορτόπιτα, μανιταρόπιτα, μαραθόπιτα, νεράτη μυζηθρόπιτα.

Όλη μέρα τα τραπέζια ήταν στρωμένα στην όμορφη αυλή της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου. Η παραστιά έτοιμη και το μαυροτσίκαλο γεμάτο γάλα, για να κάνουμε το πηχτόγαλο, σκάφες με ζύμη, σοφράδες, ξυλίκια μικρά και μεγάλα, ξυλίκια με καλάμι, μοσόρες με χόρτα, μάραθο και μυρωδικά, αρώματα ξεχωριστά και μοσχοβολιστές εικόνες. Οι νοικοκυρές πολλές, τα χέρια πολλά, πολλά και άξια, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, με αγνά και φρέσκα υλικά, όπως τα έφτιαχναν παλιά, έτσι όπως διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, όλα με αγάπη και φροντίδα.

Οι Σύλλογοι ενωμένοι με αγάπη, μοιράστηκαν το γευστικό πολιτισμό του τόπου τους, σε μια κοινή δράση ανάδειξης και προβολής της αυθεντικής κρητικής κουζίνας.

Σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα που μοιραστήκαμε και νοιώσαμε μαζί σας. Ευχαριστούμε από καρδιάς, τους φίλους μας, τους φίλους του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το Σύλλογο Βρυσών, Βάμου, Εμπροσνέρου, Τσιβαρά, Βατουδιάρη, Κάινα, Γεωργιούπολης και Αγίου Γεωργίου Σητείας ”Οι Τουρτούλοι”.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε, στον Ηγούμενο της Μονής, π. Ιερεμία, στον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στην Αντιδήμαρχο Αργυρώ Μπενάκη και στην Πρόεδρο του Π.Σ. Βρυσών Βαγγελιώ Κελαϊδακη, για τη φιλοξενία που μας πρόσφεραν απλόχερα και φρόντισαν να κάνουν το αντάμωμα μας ξεχωριστό και μοναδικό.

*Η Λένα Ηγουμενάκη είναι Πρόεδρος  του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας