Κοτόπουλο με πατάτες, μανιτάρια, γραβιέρα σε σάλτσα μουστάρδας στο φούρνο

  • Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2019 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Κοτόπουλο! Το  υγιεινό και  εύγευστο κρέας του μαγειρεύεται με εκατοντάδες τρόπουςκαι καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά σε όλο το κόσμο. Δοκιμάστε τη πιο κάτω συνταγή για ένα νοστιμότατο και υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

1 κοτόπουλο μέτριο, κομμένο σε μερίδες  
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε κύβους
200 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες ή κονσέρβας ολόκληρα
200 γρ. γραβιέρα ήπιας γεύσης, κομμένη σε κύβους
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
3 πορτοκαλιών το χυμό
1 λεμονιού το χυμό 
2-3 κ.σ. μουστάρδα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
1½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
αλάτι (προσοχή στο αλάτι αν η γραβιέρα είναι αλμυρή) και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στου 180 βαθμούς.
Πλένετε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα βάζετε σε μεγάλο ταψί. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τις  πατάτες και αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα βαζάκι, που κλείνει αεροστεγώς, βάζετε το λάδι, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το θυμάρι ή ρίγανη. Κλείνετε το βαζάκι και το ανακινείτε με δύναμη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε με μείγμα το φαγητό σας στο ταψί.
Προσθέτετε το ζωμό κότας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα . Στη συνέχεια τοποθετείτε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια γραβιέρας και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημείωση: Προαιρετικά, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, μπορείτε να τηγανίσετε σε καυτό λάδι τις πατάτες, για λίγα λεπτά μέχρι να θωρακιστούν, να αποκτήσουν κρούστα εξωτερικά και πάρουν ένα ροδαλό χρώμα. Μετά τις τοποθετείτε στο ταψί

sintayes.gr