Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει

  • Τρίτη, 26 Μάρτιος 2019 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Πολλές από τις αιτίες της νεφρικής νόσου που οδηγεί σε πόνο στα νεφρά οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις που μπορούν να έχουν οξεία ή χρόνια επίδραση στη νεφρική λειτουργία. Κάποια άτομα μπορεί να γεννηθούν με μια ανωμαλία που είναι γενετικά καθορισμένη να επηρεάζει τα νεφρά.

Ο πόνος στα νεφρά (ή πόνο στα πλευρά, όπως τον αισθάνονται πολλοί άνθρωποι) μπορεί να είναι οξύς, σχετικά σταθερός και απότομος. Αυτό ονομάζεται “κολικός του νεφρού”. Αυτό το είδος πόνου παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει μια υποκείμενη οξεία διαδικασία, όπως πέτρες στα νεφρά ή κάποια άλλη αιτία που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο με περιστασιακά ξεσπάσματα οξέος πόνου στα πλευρά. Αυτός ο τύπος πόνου στα πλευρά μπορεί να οφείλεται σε πολυκυστική νόσο των νεφρών, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη που οφείλεται σε σωρευτική βλάβη του νεφρικού ιστού με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας αυτών των προβλημάτων.

Μερικές από τις σημαντικότερες υποκείμενες αιτίες που έχει ο πόνος στα νεφρά ή στα πλευρά είναι οι εξής:

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Λοιμώξεις των νεφρών
Πέτρες στα νεφρά
Διαβήτης
Υψηλή πίεση του αίματος
Πολυκυστική νόσος των νεφρών (εκ γενετής)
Συγγενείς ανωμαλίες στο νεφρικό σύστημα με αποτέλεσμα την πλήρη ή μερική απόφραξη της ροής των ούρων
Φάρμακα ή τοξίνες που βλάπτουν το νεφρικό ιστό (για παράδειγμα, έκθεση σε φυτοφάρμακα ή χρόνια χρήση φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη)
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει οξύ ή χρόνιο πόνο στα πλευρά. Η πηγή του πόνου, ανάλογα με το άτομο, μπορεί να είναι από τα νεφρά ή το ήπαρ

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.medicinenet.com