Το χαρακτηριστικό της μητέρας που επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών

  • Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2019 09:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της μητέρας μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των παιδιών τους, ακόμα και την ακαδημαϊκή τους απόδοση.

Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι η «έδρα ελέγχου» ή αλλιώς «locus of control». Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, πρέπει να απαντήσει στο εξής: Μπορώ να επηρεάσω όσα μού συμβαίνουν; Ή μήπως απλώς δέχομαι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή;

Οι άνθρωποι με εσωτερική έδρα ελέγχου πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους και τις συνέπειες των γεγονότων που προκαλούν οι δικές του πράξεις. Αντίθετα, οι άνθρωποι με εξωτερική έδρα ελέγχου, θεωρούν ότι η ζωή υπαγορεύεται από εξωτερικές δυνάμεις όπως η τύχη, η μοίρα κλπ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που πίστευαν στην ικανότητά τους να επηρεάζουν τη ζωή τους, ήταν πιο πιθανό να παρέχουν στα παιδιά τους υγιεινή διατροφή που προωθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου, να τους διαβάζουν ιστορίες και να φροντίζουν για τα μαθήματα και τους βαθμούς τους.

  «Οι γονείς που διαθέτουν εσωτερική έδρα ελέγχου πιστεύουν ότι έχουν συμπεριφορικές επιλογές στη ζωή», δήλωσε ο Stephen Nowicki, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Emory και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Όταν οι γονείς πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα συνδέονται με τις πράξεις τους, τα παιδιά τους τρώνε καλύτερα, κοιμούνται καλύτερα και μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Αυτά τα παιδιά αργότερα είναι επίσης πιθανότερο να έχουν καλύτερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, λιγότερες προσωπικές και κοινωνικές δυσκολίες, καθώς και λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα».

Ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα δεν επηρεάζει μόνο εσάς αλλά και ολόκληρη την οικογένειά σας, ειδικά τα παιδιά σας. Το να παραμένετε ήρεμοι σχετικά με όσα δεν μπορείτε να αλλάξετε είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε μία ισορροπημένη ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείτε να αλλάξετε αυτά που μπορείτε. Έχοντας μία θετική στάση απέναντι στη ζωή, μπορείτε να σκεφτείτε περισσότερο τις αποφάσεις σας, να κάνετε καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές, να ορίσετε τις προτεραιότητές σας και να εργαστείτε σκληρά για στόχους που είναι σημαντικοί για εσάς.

«Είναι δυνατό για έναν γονέα να αλλάξει την οπτική του. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι οι γονείς που αρχίζουν να κατανοούν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τα παιδιά τους, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην προσωπική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή των παιδιών τους» δήλωσε ο Δρ. Nowicki.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Πηγή: mindbodygreen.com