Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σχεδιάζει με δύο λέξεις κι ένα βλέμμα

Ιστορίες με τη σιωπηλή γλώσσα του σχεδίου διηγείται ο Λουδοβίκος των Ανωγείων από  την Παρασκευή 15   έως 31 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο  της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση δανείζεται τίτλο από το ομόνυμο τραγούδι του καλλιτέχνη με τίτλο,  “Με δυό λέξεις κι ένα βλέμμα”ενώ επέλεξε τον Ψαραντώνη  για να “καρφιτσώσει”, όπως λέει στοιχεία προσώπων που τον  συγκινούν και εκτιμά, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μα και πρόσωπα της καθημερινότητας.

“Θέλω να διηγηθώ, σημειώνει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων,  με τη σιωπηλή γλώσσα του σχεδίου ό,τι με συγκινεί.

Το σχέδιο το διδάσκει η φύση. Μας ξεναγεί και μας φιλοδωρεί απο παντού με σχέδια και με αρμονικές ισορροπίες.

Τα μάτια ακατάπαυστα καταγράφουν το περιβάλλον, οικειοποιούνται ό,τι τα γοητεύει, ό,τι τους δίνει συγκίνηση και αποθηκεύουν στη μνήμη συνήθως την ωραιότητα.

Η ομορφιά μάς χρεώνει την ανακάλυψή της και μας ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε.

Η τέχνη είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την αθανασία.

Τα μάτια έχουν φτωχό λεξιλόγιο και με αυτό όμως εκπροσωπούν το πιο δυνατό στοιχείο της ύπαρξης  την “αλήθεια”.

Τα μάτια είναι ανίκανα να προσποιηθούν και να αποκρύψουν. Ερμηνεύουν και αποκαλύπτουν. Αντλούν από την ψυχή που υπομονετικά περιμένει να γίνει μέτοχος κάθε πράξης και κάθε μορφής τέχνης που εξυψώνει.

Επέλεξα ενα σύμβολο της Κρήτης για μοντέλο και πάνω του να “καρφιτσώσω”στοιχεία προσώπων που με συγκινούν και εκτιμώ, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μα και πρόσωπα της καθημερινότητας.

Ο Ψαραντώνης είναι ήδη ένα “κειμήλιο”, μια εκδοχή της βαθιάς Κρήτης. Η ικανότητά του να συγκινεί είναι δώρο των θεών της Κρήτης.

Μας διδάσκει ότι ο καθένας οφείλει να βρίσκει τον δικό του βηματισμό σε ό τι κάνει. Να αγαπάς ό,τι σε προίκισε η φύση, καλό-κακό-μέτριο και να πορεύεσαι με τη σκέψη ότι η “θεία” πΠαράδοση θα καταδεχτεί κάτι από το πέρασμά σου από το θαύμα της ζωής.

Τη ζωγραφική τη διδάχτηκα μελετώντας μεγάλους ζωγράφους και παίρνοντας μαθήματα στην Καλών Τεχνών για δυο χρόνια στο εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Κοκκινίδη.

Είναι τρεις οι διαστάσεις του σχεδίου πάνω στο χαρτί και μια “τέταρτη διάσταση” εκείνη των συναισθημάτων, η πιο βασική για την πνευματικότητα ενός έργου.

Έργο τέχνης είναι εκείνο που κινητοποιεί συναισθήματα. Εκείνο που σου κλέβει το βλέμμα. Το “μέγεθος” ενός έργου δεν το προσδιορίζουν οι διαστάσεις του.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει και άλλα πρόσωπα και χαραχτήρες της ορεινής Κρήτης”.