Πλαστικές επεμβάσεις στήθους και λιποαναρρόφησης προτιμούν όλο και περισσότερες Ελληνίδες


Ιδιαίτερη αδυναμία στις πλαστικές επεμβάσεις δείχνουν οι Ελληνίδες, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών. Ειδικά το 2017 παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση στην αυξητική στήθους και  τη λιποαναρρόφηση, με την ανοδική τάση να επικρατεί και φέτος.

Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για τις πλαστικές επεμβάσεις που υποβλήθηκαν - αντί να το θεωρούν ταμπού, όπως κάποτε. Η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τις επεμβάσεις, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κίνητρο για να τελειοποιηθούν.

Ποιες είναι οι καινοτομίες, που αλλάζουν το παιχνίδι στην αυξητική στήθους και στην λιποαναρρόφηση; Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr) εξηγεί:

Αυξητική στήθους

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται για να τονίσουν το μέγεθός του, ώστε να υπάρχει αρμονία με το υπόλοιπο σώμα. Πέρα από την σωστή επιλογή του μεγέθους, σημασία έχει και η επιλογή σχήματος του ενθέματος.

Τα νέας γενιάς ενθέματα προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

«Εξωτερικά, όπως όλα τα εμφυτεύματα στήθους, αποτελούνται από ένα περίβλημα φτιαγμένο από στερεά σιλικόνη. Η καινοτομία στηρίζεται στο περιεχόμενο. Το εσωτερικό, λοιπόν, είναι σε μορφή τζελ («cohesive gel») κι έτσι το σχήμα παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, προσδίδοντας μεγάλη αντοχή. Ακόμη και αν υπάρξει ρήξη του ενθέματος - πράγμα πολύ πολύ σπάνιο - η σιλικόνη δεν μπορεί να φύγει, αφού είναι σε μορφή τζελ», επισημαίνει ο κύριος Γαϊτάνης.

Ενθέματα σε διαφορετικά μεγέθη, στρογγυλά ή σε σχήμα σταγόνας.

«Οι επιλογές μας ως προς τα εμφυτεύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έτσι μπορούμε να δώσουμε στη γυναίκα ένα αρμονικό αποτέλεσμα, που να δείχνει φυσικό», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός.

Τα σύγχρονα ενθέματα είναι απολύτως ασφαλή, δεν προκαλούν αλλεργίες και δεν υπάρχει καμία συσχέτισή τους με παθήσεις. Την ίδια ώρα οι κλινικές δοκιμές για περαιτέρω βελτιώσεις δεν σταματούν. Σύμφωνα με τον κύριο Απόστολο Γαϊτάνη, αυτή την περίοδο εξετάζεται η αποτελεσματικότητα ελαφρύτερων εμφυτευμάτων και αναμένεται η έγκρισή τους από τον FDA (Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων) ίσως και πριν από τέλος του ’19.

Επιπλέον η καινοτομία στην αυξητική στήθους στηρίζεται σε νέες βελτιωμένες τεχνικές, οι οποίες προσφέρουν μικρότερες τομές, ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο, άμεση ανάρρωση και πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

«Η τομή είναι της τάξεως των 4cm και γίνεται στη μασχάλη, στη θηλαία άλω ή στην υπομάστια πτυχή (κάτω από το στήθος), όπου είναι και η πιο συχνή περίπτωση. Το ένθεμα της σιλικόνης μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ, κάτω από την περιτονία του μείζονα θωρακικού ή κάτω από αυτόν. Στις γυναίκες, που έχουν, ήδη, αρκετό στήθος, το ένθεμα καλύτερα να τοποθετείται πάνω από τον μυ ή κάτω από την περιτονία του μυ. Ενώ σε γυναίκες, που δεν έχουν αρκετό όγκο στήθους, είναι καλύτερα να τοποθετηθεί κάτω από τον μυ, ώστε να καλυφθεί το ένθεμα».

Λιποαναρρόφηση

Οι τρόποι, με τους οποίους αφαιρείται το λίπος από το σώμα μας, εξελίσσονται, πλέον, με γρήγορους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Για αρκετές δεκαετίες η λιποαναρρόφηση δεν είχε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο γιατρός. «Η αφαίρεση λίπους γινόταν με μεγαλύτερες κάνουλες απ’ ό,τι σήμερα και υπήρχε η πιθανότητα να δημιουργηθούν μικροανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου οι κάνουλες έγιναν μικρότερες και προστέθηκε η νέα δυνατότητα, που μας παρέχει η χρήση ραδιοσυχνοτήτων, όπου μπορούμε να λιώσουμε το λίπος, για να το απομακρύνουμε ομοιόμορφα».

Η καινοτομία στη λιπογλυπτική με τις λεπτότερες κάνουλες και τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων μειώνει σημαντικά τις τομές, τον πόνο, τα οιδήματα, αλλά και τη μετεγχειρητική περίοδο της ανάρρωσης. Εξαφανίζεται το περιττό λίπος και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σύσφιξη και σμίλευση του δέρματος, με αποτέλεσμα την επίτευξη της ιδανικής σιλουέτας.

Η νέα τεχνική, που ονομάζεται BodyTite, χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων για να λιώσει με ήπιο τρόπο την περίσσεια λίπους και να το αποβάλει μέσω μιας μικροσκοπικής τομής, που γίνεται σε ένα πολύ δυσδιάκριτο σημείο. Προσφέρει μια ασφαλή, γρήγορη, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη λύση, για την ιδανική διαμόρφωση της σιλουέτας. Ύστερα από τη διαδικασία διάλυσης του λίπους, γίνεται η αναρρόφηση αυτού με πολύ λεπτές κάνουλες, σχεδόν ατραυματικά, εξηγεί ο κύριος Γαϊτάνης.

Οι πιο κοινές περιοχές, που εμφανίζεται συσσωρευμένο λίπος στους άνδρες, είναι η κοιλιά, τα πλαϊνά παχάκια της μέσης και κάτω από τον μαστό. Στις γυναίκες παρατηρείται μια τάση συγκέντρωσης λίπους στο κάτω μισό της κοιλιάς, στους γλουτούς, στους έξω μηρούς, στο εσωτερικό των γονάτων και στα μπράτσα.

«Η πλαστική χειρουργική και οι τεχνολογικές εξελίξεις μας επιτρέπουν να παίρνουμε ακόμη πιο εύκολα απόφαση να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει πάνω μας, ώστε να αισθανόμαστε καλά για την εμφάνισή μας και να βλέπουμε με άλλο μάτι τις προοπτικές της ζωής», καταλήγει ο ειδικός.

iatropedia.gr