Όταν το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας συνάντησε τους Μελίτακες - Της Λένας Ηγουμενάκη*

  • Σάββατο, 2 Μάρτιος 2019 09:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

     Στο πλαίσιο της φιλίας και της  συνεργατικότητας, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας πραγματοποίησε   μια κοινή δράση, με την Κοιν.Σ.Επ. Μελίτακες και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου, στον τόπο τους τα Αστερούσια.

     Το βιωματικό μας  αντάμωμα στον Πύργο  είχε ως θέμα : "Η δευτερογενής παραγωγή αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή"

     Οι Μελίτακες είναι  μια ομάδα ανθρώπων που συμφωνούν ότι η ποιότητα της τροφής είναι ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες που ορίζουν την υγεία και την ποιότητα της ζωή μας. Οραματίζονται  ένα κόσμο όπου η τροφή θα είναι φυσική και διαθέσιμη σε όλους. Πιστεύουν ότι για να παραχθούν αγνά προϊόντα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς σπόρους, καλλιεργημένους σε εδάφη χωρίς χημική επιβάρυνση, με σεβασμό τόσο στους ανθρώπους που παράγουν και καταναλώνουν τα προϊόντα, όσο και στην ίδια τη φύση και τα φυτά. Υιοθετούν τις αρχές της αγροοικολογίας ως ένα σύνολο πρακτικών, μια επιστήμη και μια τέχνη ταυτόχρονα, που συνδυάζει τη γεωργία με την οικολογία, την ποσότητα με την ποιότητα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες με τη βιοποικιλότητα, τα κοινωνικά με τα περιβαλλοντικά συστήματα.

     Η πρώτη μας στάση  ήταν στον Παιδαγωγικό κήπο. Ο κήπος αυτός  έχει παραχωρηθεί στην ομάδα των Μελιτάκων από το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων  για την καλλιέργεια λαχανικών της εποχής από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες. Η ομάδα μας ενημέρωσε  για τις Αγροοικολογικές μεθόδους διαχείρισης που εφαρμόζουν σε συνεργασία και με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

     Η βόλτα μας στον κήπο δεν είχε  μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, γεμίσαμε και το καλάθι μας με 18 διαφορετικά χόρτα και βότανα, (αγαλατσίδες,  σταφυλίνακες, λάπαθα, σκούλους, βρούβες, μάραθα, αγριομάρουλα, μποράντζες, μαντιλίδες, ραδίκια, αγριομαϊντανό, σέσκουλα, χοιρομουρίδες, τσόχους, μολόχες, αγριόπρασα,τσουκνίδες, αρχατζίκους και ματζουράνα.)

     Στο σπίτι του Μανόλη και της Στέλας, καθαρίσαμε και ξεχωρίσαμε τα χόρτα σε αυτά που κάναμε τσιγαριαστά και αυτά  για σαλάτα. Κάναμε ζύμη με δικό τους αλεύρι από στάρι μαυραγάνι και λιαστή ντομάτα, την αφήσαμε να ξεκουραστεί και φτιάξαμε πεντανόστιμες  βρουβόπιτες.

     Με την μουσική από παραδοσιακά τραγούδια μας συντρόφευσαν οι: Μαρία Αμοναχάκη Κανονάκι, Νίκη Αγγελογιαννάκη κιθάρα, Ιωάννα Καράνταγλη φωνή και οι: Βακωνάκης Γιάννης λύρα τραγούδι, Καπιτσάκης Μιχάλης λαούτο και Ζαχαράκης Κώστας λαούτο.

     Ήταν μια όμορφη  μέρα, γεμάτη χρώματα, μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία στα Αστερούσια, ένα υπέροχο αντάμωμα με τους φίλους  μας.

     Αποχαιρετώντας τα Αστερούσια και τους φίλους μας,  ανανεώσαμε και το ραντεβού μας για 16- 17 Μαρτίου 2019 στην ετήσια Γιορτή Σπόρων κι Αυτάρκειας στον Πύργο.

  Χαιρόμαστε πολύ  που το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας θα συμμετέχει  στη Γιορτή Σπόρων κι Αυτάρκειας με μια βιωματική δράση που θα κάνει  παρέα με τα παιδιά, ένα φαγητό που συνδέει τους σπόρους, τα έθιμα και την κρητική κουζίνα: τα παλικάρια, αλλά και ζυμένια μακαρούνια, με μαυραγάνι και κριθάρι.

*Η Λένα Ηγουμενάκη είναι πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας