Τι είναι αυτό που κάνει ένα γονέα σπουδαίο; - Πέντε τρόποι να το πετύχετε

  • Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος 2019 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ένα παιδί θέλει να νιώθει ότι είναι αποδεκτό χωρίς όρους και ότι έχει γονείς που το καταλαβαίνουν και δεν το κρίνουν

Το να πετύχουμε τον τέλειο συνδυασμό και ισορροπία σαν γονείς, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Από τη μία, πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια μας αλλά από την άλλη, να τα ενθαρρύνουμε να είναι ανεξάρτητα. Τα αγαπάμε αλλά βάζουμε κανόνες. Θέλουμε να μην πάθουν κάτι, αλλά πρέπει να τα αφήσουμε να κάνουν τα δικά τους λάθη και να μάθουν μέσα από αυτά.

 

Αν έχετε ένα δυνατό γάμο, επηρεάζετε θετικά το παιδί με πολλούς τρόπους.

Πρώτον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που βρίσκονται σε καλούς γάμους, είναι και πιο αποτελεσματικοί γονείς. Έχουν περισσότερη υπομονή και φροντίζουν καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού. Αντιθέτως, οι δυστυχισμένοι γονείς είναι ασυνεπείς και πειθαρχούν με σκληρό τρόπο. Το πιο προφανές είναι ότι το παιδί έχει ως πρότυπο τη δική σας σχέση και δημιουργεί αντίστοιχες όταν μεγαλώσει


Βρείτε χρόνο για διασκέδαση.

Οι σπουδαίοι γονείς είναι και παιχνιδιάρηδες, γιατί θυμούνται τι είναι πιο σημαντικό για ένα παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ψυχαγωγείτε όλη μέρα, αλλά έστω και το απλό παιχνίδι αρκεί για να συνδεθείτε μαζί του και να του διδάξετε τη σημασία της φαντασίας και της χαράς.


Ξέρετε πότε να λέτε όχι.

Για κάποιους γονείς, είναι πιο εύκολο να απειλούν από το να θέτουν γερές βάσεις και όρια. Αν όμως ο έφηβος δεν έχει όρια στο σπίτι του, στρέφεται αλλού και λέει ψέματα χωρίς ενοχές.


Δίνετε αγάπη χωρίς όρια.

Ένα παιδί θέλει να νιώθει ότι είναι αποδεκτό χωρίς όρους και ότι έχει γονείς που το καταλαβαίνουν και δεν το κρίνουν. Μην το κάνετε μόνο με λόγια. Γεμίστε το φιλιά και αγκαλιές, αλλά σεβαστείτε τη στιγμή που δεν το επιθυμεί.


Είστε σπουδαίο πρότυπο.

Ο καλύτερος τρόπος να περάσετε αξίες στο παιδί, είναι με το να είστε δυνατός και παρών. Αν είστε γενναιόδωροι, θα είναι και εκείνο. Για ένα παιδί, δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό που του λέτε να κάνει, όσο το πώς φέρεστε εσείς σαν άνθρωπος.

imommy.gr