Τα πεντάλεπτα που χάνουμε καθημερινά και θα μπορούσαν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

  • Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος 2019 09:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η Ashley Whillans διδάσκει στην Οικονομική Σχολή του Χάρβαρντ και έχει καταλήξει σε μια θεωρία πως σπαταλάμε τις σύντομες καθημερινές στιγμές για χαρά, καθώς υπερεκτιμάμε τον χρόνο που χρειάζεται για να βιώσουμε μια εμπειρία.

Αυτό γράφει στο περιοδικό «Harvard Business Review», πως πρέπει να βάζουμε τον χρόνο πάνω από το χρήμα και να διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας αναλόγως.

Δυστυχώς, υποδεικνύει η Whillans, οι περισσότεροι από μας κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, κι έτσι «καταλήγουμε να χάνουμε τις μικρές αυτές ευκαιρίες ελεύθερου χρόνου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα. Πέντε λεπτά που περνάς συνομιλώντας με έναν συνάδελφο ή 20 λεπτά σε ένα όργανο γυμναστικής έχουν συνήθως περισσότερα οφέλη ευεξίας απ’ όσο περιμένουμε».

Η καθηγήτρια δεν αναλύει πώς ακριβώς χάνουμε αυτές τις μικρές στιγμές, υπαινίσσεται πάντως πως τις αφιερώνουμε σε συνηθισμένες και βαρετές ασχολίες, όπως σε ένα email ή στο ανέξοδο σερφάρισμα στο ίντερνετ.

Η κοινωνικοποίηση είναι σαφώς καλύτερος τρόπος να αφιερώνεις αυτά τα μικρά διαλείμματα από τη δουλειά, εξηγεί. Είναι όμως και το άλλο: πως είμαστε πολύ κακοί στο να προβλέπουμε πόσο διαρκούν οι εμπειρίες μας, κι έτσι χάνουμε χρόνο σε πράγματα τετριμμένα, σπαταλώντας ταυτοχρόνως αυτές τις «πεντάλεπτες ευκαιρίες ευτυχίας».

Το συμπέρασμά της; Ο χρόνος, ακόμα και 5 λεπτά από αυτόν, είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να ξοδεύεται με σοφία και φρόνηση…

newsbeast